FaH

LIJEČNICI PRIMARNE ZAŠTITE: Omogućite svima odlazak u koncesiju

Predstavnici liječnika primarne zdravstvene zaštite upoznali su u srijedu članove saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku s problemima svoje struke i zatražili ukidanje zakonske odredbe koja onemogućava da svi zainteresirani liječnici mogu otići u koncesiju.

Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, najmanje 30 posto liječnika mora ostati pri domu zdravlja, pa ocjenjuju nedopustivim da u sustavu postoje dvije vrste doktora.

Marija Divić iz Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite istaknula je kako zakon diskriminira jednu skupinu liječnika u odnosu na drugu, dok je Vikica Krolo iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine ustvrdila da je 20 godina iskustva pokazalo da su liječnici koncesionari bolje motivirani i svojim pacijentima pružaju bolju zdravstvenu skrb.

Smatra kako kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti treba omogućiti daljnju privatizaciju primarne zdravstvene zaštite jer je pacijentima svejedno idu li kod domskog liječnika ili koncesionara.

Traže nasljeđivanje koncesija

Traže i da se koncesija ne zatvara kada liječnik sa 65 godina ode u mirovinu, već da se ona može naslijediti. Naveli su primjer kada se, nakon vraćanja ordinacije u dom zdravlja, u njoj izmijenilo 11 liječnika.

Veliki problem je i nedostatak liječnika koji će u primarnoj zaštiti biti sve vidljiviji, s obzirom na prosječnu dob liječnika od 50 godina i dugogodišnjeg nedovoljnog ulaganja u specijalizacije u primarnoj zaštiti.

U iduće tri do četiri godine iz obiteljske medicine otići će oko 400 liječnika, koje neće imati tko zamijeniti budući da će od 2020. godine u obiteljskoj medicini moći raditi samo liječnici specijalisti.

Primjer je Splitsko-dalmatinska županija gdje djeluju 34 pedijatra, ali će u iduće četiri godine zbog odlaska u mirovinu ostati bez njih 10. Njih neće biti moguće zamijeniti budući da specijalizacija iz pedijatrije traje pet godina, a raspisanih specijalizacija nema, upozorila je Denisa Mladinić iz Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju Hrvatskog liječničkog zbora.

Koncesionar s otoka Pašmana Josip Šarić upozorio je na probleme timova obiteljske medicine u ordinacijama na ruralnim područjima, koje zbog manjka stanovništva ne mogu ispuniti standard o potrebnom broju osiguranika za puni iznos glavarine, zbog čega teško opstaju.

Komentiraj