epa

LIJEČNICI BEZ GRANICA Bijeg iz Kunduza nakon američkog bombardiranja bolnice

Nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF) u nedjelju je objavila kako je evakuirala svoje osoblje iz Kunduza, dan nakon što je u bombardiranju njezine bolnice koje su možda izveli američki zrakoplovi, poginulo 19 ljudi, te tvrdi kako talibana u bolnici nije bilo.

Zatvaranje MSF-ove bolnice užasan je udarac za stanovništvo Kunduza koje se nalazi u središtu borbi afganistanske vojske i pobunjenih talibana za prevlast nad tim velikim gradom na sjeveru Afganistana. Riječ je o jedinoj zdravstvenoj instituciji koja je kadra liječiti nateže ratne rane na cijelom sjeveroistoku te zemlje.

U zračnom napadu u noći na subotu, koji je trajao duže od jednog sata, poginulo je 19 ljudi, od kojih 12 djelatnika MSF-a i sedam pacijenata, među kojima i troje djece. Ranjeno je 37 osoba.

 

  • “Bolnica MSF-a više nije funkcionalna. Pacijenti u kritičnom stanju prebačeni su u druge medicinske institucije. U bolnici više ne radi nijedan djelatnik MSF-a”, izjavila je za AFP glasnogovornica MSF-a u Afganistanu Kate Stegeman.

 

“U ovom trenutku vam ne mogu reći hoće li traumatološki centar u Kunduzu ponovno biti otvoren”, dodala je.

MSF je također zanijekao da su iz njihove zgrade talibani pucali na afganistanske snage i snage NATO-a. Afganistansko ministarstvo obrane kazalo je ranije da su talibanski borci napali bolnicu i koristili zgradu kao “ljudski štit”.

“Vrata bolničkog kompleksa bila su zatvorena čitavu noć tako da nitko tko nije pripadao osoblju ili bio pacijent nije mogao ući”, kazali su Liječnici bez granica u priopćenju. “Bombardiranje bolnice koja je u punoj funkciji ne može se ni na koji način opravdati”.

Amerikanci kažu da su provodili zračne udare u blizini bolnice jer su talibanski pobunjenici na njih izravno pucali. Predsjednik Barack Obama kazao je da je ministarstvo obrane naredilo istragu o tom incidentu.

Komentiraj