EPA/YOAN VALAT

Le Pen ponovno protiv eura

Francuska predsjednička kandidatkinja Marine Le Pen rekla je na političkom skupu u nedjelju da je euro, koji po njezinu mišljenju Francuska treba odbaciti, poput noža zabijenog u rebra francuskog naroda.

Čelnica euroskeptične i protuimigrantske Nacionalne fronte (FN) rekla je usto na skupu u Bordeauxu da bi skori predsjednički izbori mogli navijestiti “promjenu civilizacije”.

Le Pen, osokoljena neočekivanom pobjedom Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima i odlukom Velike Britanije da napusti Europsku uniju, nada se da će iskoristiti sličan populistički zamah u Francuskoj, premda ankete kažu da će izgubiti u drugom krugu 7. svibnja.

“Prepušteni smo na nemilost valuti koja je prilagođena njemačkom, a ne našem gospodarstvu. Euro je poput noža zabijena u naša rebra kako bismo išli kamo drugi žele”, rekla je Le Pen uz gromoglasan pljesak i odobravanje.

Opetujući svoja antiglobalizacijska i protuimigrantska stajališta, rekla je: “Ne želimo da Francuska bude otvorena za sve trgovinske i ljudske tokove, bez zaštite i granica”.

Vlada koju bi predvodila Le Pen izvela bi Francusku iz eurozone i vratila nacionalnu valutu, te održala referendum o članstvu u EU-u.

Le Pen je rekla da će obuzdati migracije, protjerati ilegalne migrante i neka prava koja trenutačno uživaju svi stanovnici, pa i pravo na školovanje, ograničiti samo na francuske građane.

Komentiraj