Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je telefonom razgovarao s američkim kolegom Rexom Tillersonom, izrazivši žaljenje zbog neslaganja Washingtona s rusko-iranskim prijedlogom o istrazi o navodnom kemijskom napadu u Siriji početkom travnja.

“Telefonski razgovor ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog tajnika Rexa Tillersona dogodio se na američki prijedlog”, navodi ruska diplomacija u priopćenju.

Lavrov je u tom razgovoru “izrazio žaljenje zbog toga što se Sjedinjene Države u Međunarodnoj organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) protive prijedlogu (…) da se u Siriju pošalju inspektori radi provjere informacija o korištenju plina sarina u Khan Cheikhounu” u Siriji 4. travnja, dodaje se u priopćenju.

Lavrov i Tillerson su se dogovorili da će (…) ponovo ispitati mogućnost provođenja objektivne istrage o tom izgredu pod nadzorom OPCW-a”, navodi isti izvor.

Usto su se dogovorili da će “što prije osnovati radnu skupinu (…) koja će tražiti rješenja kako bi se uklonili prijepori u bilateralnim vezama” koje su na najnižoj točki od hladnog rata, napose zbog ukrajinske krize i sirijskog sukoba, dodaje se u priopćenju.

Komentiraj