FaH

Lavrov: Sve je jasnija nužnost međunarodne koalicije da bi se porazila Islamska država

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u subotu u Beču da među svjetskim silama raste suglasje o potrebi da se džihadističkoj organizaciji tzv. Islamskoj državi suprotstave suradnjom i zajedničkim nastupom.

“Danas sam imao bilateralne razgovore i imam osjećaj da jača svijest o potrebi stvaranja učinkovite međunarodne koalicije za borbu protiv Islamske države”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon međunarodnih razgovora posvećenih rješenju sirijske krize.

Svjetske diplomacije, među kojima američka i ruska, sastale su se u subotu na pregovorima o Siriji u Beču i usuglasile oko konkretnog rasporeda događaja koji bi trebao rezultirati organizacijom izbora u toj zemlji u roku od 1,5 godine,. rekli su ministri vanjskih poslova Njemačke i SAD-a Franz-Walter Steinmeier i John Kerry.

“I dalje među nama postoje razlike u pogledu  budućnosti Bašara al-Asada”, rekao je Kerry.

“Dogovorili smo konkretan kalendar o održavanju izbora u Siriji u roku od 18 mjeseci, nakon procesa tijekom kojeg će u roku od 6 mjeseci biti osnovana prijelazna vlada”, rekao je Steinmeier.

Cilj je također do 1. siječnja organizirati susret predstavnika sirijske oporbe i režima iz Damaska i nametnuti primirje u sukobu koji razara zemlju četiri godine, dodao je Kerry.

Specijalni izaslanik UN -a za Siriju Staffan de Mistura je rekao da moraju imati usklađene ciljeve i postići primirje u cijeloj zemlji.

Steinmeier je rekao da je sastanak održan pod znakom krvavih atentata izvedenih u petak navačer u Parizu i zaključio da su događaji povećali odlučnost za napredovanje.

Sudbina sirijskog predsjednika Asada je glavni kamen spoticanja pregovora, jer Rusija i Iran odbijaju zahtjeve za trenutačno povlačenje njihovog saveznika.

Novi susret te međunarodne skupine za pomoć Siriji, u kojoj se nalazi dvadesetak zemalja, održat će se za oko mjesec dana, prema priopćenju objavljenom nakon subotnjeg sastanka.

“Sudionici su suglasni da se ponovno sastanu za oko mjesec dana kako bi utvrdili ostvareni napredak prema postavljenim ciljevima uspostave prekida vatre i otvaranja političkog procesa”, kaže se u priopćenju.

Komentiraj