Agrokor je trebao ići na otpis kapitala u vrijednosti milijardu eura

LALOVAC “Agrokor je trebao ići na otpis kapitala u vrijednosti milijardu eura, dugove mora pokrivati vlasnik”

Bivši ministar financija Boris Lalovac u nedjelju je u emisiji N1 televizije ‘Točka na tjedan’ komentirao aktualne događaje u Hrvatskoj.

Za odluku Ustavnog suda da se odbaci prijedlog za ocjenu ustavnosti tzv. zakona o konverziji švicarca kaže da je satisfakcija za ministra financija u sve građane koji su vjerovali da su na pravom putu. “Građani su se našli u dužničkom ropstvu i taj proizvod koji su bankari prodavali je bio loš, ne samo ekonomski već i socijalno, društveno, nažalost kriv je i za neke zdravstvene probleme”, objasnio je dodajući da to nisu bile lake odluke, ali ih je SDP-ova Vlada donijela.

Na pitanje postoji li odgovornost HANFA-e, HNB i Ministarstva financija zbog Agrokora, Lalovac odgovara: “Tko ima najbolji uvid u stanje kompanija? Ima poslovna banka, a ne Ministarstvo finanicija ili Porezna uprava. Njima je samo važno da im plaćate porez, oni dalje ne gledaju jer je teško pokriti cijeli sustav”.

Naglašava kako je Ministarstvu financija bitno da se uredno posluje na tržištu, da se plaća porez, da nema poreznih utaja. “Vjerujem da je i za vrijeme Marića uredno plaćan porez. Porezna uprava pogotovo i Ured za velike porezne obveznike su ozbiljno profesionalno tijelo, čak i gospođa koja to vodi, oni su godinama profesionalni tim koji nije pod ničijim utjecajem, ni mojim ni Linićevim ni Šukerovim ni Marićevim”, kaže.

Istaknuo je da ni Moody’s nije znao kakvo je financijsko stanje u Agrokoru, a to im je jedini posao. “Ako su službe sve korektno odradile postavlja se pitanje postoji li problem u financijskim izvještajima koji su im prezentirani. Ja vjerujem da su sve korektno odradili ako su dobili točne informacije”, kaže Lalovac dodajući da će tražiti izvještaj o tom kreditu.

O ‘lex Agrokoru’ kaže da je jasno da je napisan isključivo za ovu situaciju. Lalovac naglašava kako ‘lex Agrokor’ nije sistemski zakon zato što i ne rješava ekonomsku situaciju. “Ovako će se svi zapetljati i u konačnici će to, bojim se, biti neka vrsta predstečajnog upravitelja koji će se aktivirati nakon 15 mjeseci. Glavni problem ovdje nije uprava, već dobavljači – oni drže Agrokor, oni su ga većinom financirali obrtnim sredstvima i žao mi je da se krenulo iz krive perspektive”, rekao je bivši ministar financija poručujući da će ovako izgubiti i bankari, i država i dobavljači.

Smatra da jedino dobavljači mogu spasiti da se sistem ne ugasi. “Ako država želi provoditi zakon onda mora provoditi da je jamac Agrokor pa onda neka Agrokor plati, a ako ne može platiti onda ne može to tražiti ni od dobavljača. Ne znamo koliko je ovo sve široko jer je i onog najmanjeg u lancu ovo dotaklo. Prvo treba biti zakon o odgodi plaćanja poreza i mora se osigurati dodatna likvidnost u sustav”, dodaje.

Lalovac kaže kako je sitacija s Antonijom Alvarezom ispala smiješna. “Kao da mi nemamo ljude koji znaju kakva je situacija u Agrokoru, vidimo da je on čovjek kojeg ne možemo zvati rekonstruktor već likvidator. Imamo kvalitetne ljude u sustavu, pogotovo među dobavljačima, a Agrokor je trebao ići na otpis kapitala u vrijednosti milijardu eura jer dugove mora pokrivati vlasnik”, ističe.

Ministru financija Zdravku Mariću, kaže Lalovac, je teško kao osobi. Podržava ga kao stručnjaka, te naglašava da Hrvatska ima jako malo stručnjaka ‘njegovog kalibra’.

Komentiraj