Najpoznatiji svjetski karneval otvoren je u petak u Rio de Janeiru gdje se gradonačelnik i pripadnik utjecajne evangeličke crkve Marcello Crivella morao braniti od optužbi da bi njegova vjerska uvjerenja mogla pokvariti najveće slavlje na svijetu.

Na svečanosti ispred rezidencije gradonačelnika, kralju karnevalu poznatom kao kralj Momo, predani su simbolički ključevi grada, čime i službeno počinje najveće i najluđe slavlje na svijetu. Kralj Momo vladat će gradom sve do Pepelnice.

“Službeno proglašavam početak karnevala”, kazao je Momo u pratnji kraljice karnevala i dviju princeza – plesačica sambe. No, čak i kada je limeni orkestar zasvirao himnu “Čudesan grad” (Cidade Maravilhosa), gradonačelnik i dalje nije mogao izbjeći kritike na račun svoje nezainteresiranosti za taj događaj.

“Nije istina što ljudi govore, da imam predrasude prema karnevalu”, kazao je Crivella i dodao da “ne želi nikome pokvariti slavlje”. No, ključeve grada nije osobno predao kralju karnevala već je to učinio predsjednik turističkog ureda Rija a danima se nije znalo ni hoće li nazočiti ceremoniji.

Crivella je biskup jedne od najvećih i najutjecajnijih evangeličkih crkava – Univerzalne crkve Kraljevstva Božjeg – a za prvog čovjeka Rija izabran je 2016. uz glasove evangelika. Mnogi evangelici se protive tom karnevalu, a Crivella je ukinuo 1,5 milijuna dolara za parade najpoznatije škole sambe.

On tvrdi da nema ništa protiv karnevala, a cijelu dramu oko predaje ključeva grada je nazvao “vjerskom dogmom” te se zapitao ima li išta važnog u tome.

“Hoće li se time poboljšati obrazovanje ili zdravstvo”, zapitao se Crivella.

No, zaključio je da kritike mora prihvatiti jer je karneval “paradoksalno vrijeme grada”.

Komentiraj