Panerai

LAB-ID Luminor 1950 Carbotech 3Days PAM700: Pola stoljeća garancije za ručni sat

Poznata je činjenica da su urari u prošlom stoljeću mogli napraviti savršeno ulje za podmazivanje. Stvaranje sata uz održavanje savršene preciznosti, imalo je jednog vrlo očiglednog neprijatelja – trenje. Urari su znali da savršeni sat zahtijeva i savršeno ulje ili lubrikant. Vodeći se tom spoznajom, s vremenom su usavršena razna sintetička ulja. Prije nekih 10-ak godina proizvođači satova su donijeli revolucionarnu odluku o izbacivanju bilo kakve vrste lubrikanata, upravo radi usavršavanja preciznosti mehaničkih mehanizama.

Ove godine Panerai je u tome u potpunosti uspio, proizvevši PAM700 model uz 50-godišnju garanciju. Svaki sat koji se usudi ponuditi toliko godina garancije, nedvojbeno zaslužuje pozornost. Za početak treba zaviriti upravo ispod brojčanika, odnosno „pod haubu“ tog svevremenskog primjerka. Iako je mnogo toga novog u opisu kalibra P.3001/C, njegova bazna struktura nije novotarija. Taj kalibar zasniva se na P.3000 mehanizmu, no uz značajna poboljšanja. Za početak, to je prvi Panerai koji predstavlja silikonske dijelove.

U svrhu preciznosti korišteni su glavni keramički mostovi zasnovani na tantalu. Silikon i keramika posjeduju izvrstan koeficijent trenja, što omogućuje izbacivanje ulja za podmazivanje. Kako god, ovaj primjerak vlasnicima će zasigurno pružiti godine i godine preciznosti. Sve to, naravno, uz gotovo predvidljivu cijenu od 50.000 $.

Komentiraj