HINA/ Damir SENČAR

KVALITETA ISPRED KVANTITETE Predstavljen Advent u Zagrebu, start 2. prosinca

Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba danas su na konferenciji za medije najavili termine i programe ovogodišnje turističko-kulturne-blagdanske manifestacije Advent u Zagrebu. Predsjednica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld najavila je kako će pokušati obraniti titulu najboljeg Adventa u Europu. Nagradu za najbolji Advent, podsjetimo, Zagreb je osvajao posljednje dvije godine.

I ove će godine Advent u Zagrebu trajti 40 dana, a svaki će dan biti organiziran bogat program s čak 2 500 sudionika. Prošle godine zabilježeno je povećanje od čak 34 posto u noćenjima, a Bienenfeld je istaknula da očekuje da će te brojke ove godine biti još i veće. Lani je u nešto više od mjesec dana koliko je trajao Advent ostvareno 120.000 dolazaka i 230.000 noćenja, što je rast od 22 odnosno 20 posto. Prema istraživanju istraživanju TZ Grada i Instituta za turizam, odnosno provedenoj anketi, od 1. prosinca 2016. do 8. siječnja 2017. ukupna potrošnja generirana Adventom u Zagrebu iznosila je između 390 i 438 milijuna kuna.

Manifestacija započinje 2. prosinca tradicionalnim paljenjem svijećana adventskom vijencu na Trgu bana Josipa Jelačića, a potom se u 18 sati otvara Ledeni park te se 10 minuta do 20 sati pale lampice na Zrinjevcu. “Ove godine imnat ćemo veliki bal Crvenog križa u hotelu Westin gdje će nastupati Zagrebačka filharmonija. 30. studenog počinje zagrijavanje, tako da će 02. prosinca sve biti u punoj spremi. 03. prosinca otvaramo program na Gornji grad eventom u tunelu”, najavila je Bienenfeld.

Ove je godine smanjen broj lokalcija na kojima se održava advent. “I ove godine imamo Advent na platou Gradec koji je lani bio najfotografiraniji. Posjetitelji će od 2. prosinca moći razgledati i vilu Prekrižje gdje će se prostor urediti u skladu s tradicijskim božićnim običajima. Vila će biti otvorena u petak i subotu od 16 do 20 sati”, dodala je Bienefeld otkrivajući kako će tema ovogodišnjeg Adventa biti Orient Express.

“Ispred katedrale će i ove godine biti postavljene žive jaslice. Fuliranje se iz Tomićeve seli na Strossmayerov trg radi prometne opterećenosti”, poručila je direktorica zagrebačke Turističke zajednice. Mamac za ovogodišnji advent sigurno će biti i svjetska izložba’Nikola Tesla, mind from the future’, koja nakon Zagreba seli u New York.

Direktor HTZ-a Kristijan Staničić kazao je da je Advent u Zagrebu postao jedno od vodećih turističkih fdogađanja u cijeloj zemlji. “Ovo je uspješan projekt javno-privatnog partnerstva. Advent u Zagrebu je svake godine sve bogatiji i sve bolji i bolji. Vjerujem da će i u 2018. biti najbolji Advent u Europi, a možda i u svijetu”, poručio je.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da su u Advent utrošene godine rada, truda, vizije i sinergije. “Dignuli smo ljestvicu visoko. Biti bolji od europskih prijestolnica poput Rima, Beča i Pariza što je na granici znastvene fantastike”, kazao je Bandić dodajući da su ove godine prednost dali kvalitet ispred kvantitete. Upitan kako komentira nedostatak radnika na Adventu jer su plaćeni samo 20 kuna po satu, Bandić je odgovorio: “Ja nemam tu informaciju. Mi ne znamo što ćemo sa svima onima koji žele raditi. Radit će po tržišnoj utakmici za onoliko za koliko se dogovore. Mi smo u tržištu, a ne samoupravljanju. Ja imam informaciju da će biti plaćeni 52 kuna po satu”, poručo je zagrebački gradonačelnik.

Komentiraj