Kupači se vraćaju na plaže Rio de Janeira zahvaljujući uspješnoj akciji čišćenja

Autor:

Pixabay

Prvi put u deset godina plaže Rio de Janeira sigurne su za kupanje. Obala brazilskog obalnog grada godinama je pretrpana otpadnim vodama, industrijskim zagađenjem i smećem.

Posebno je teško pogođen zaljev Guanabara sa svojim legendarnim pogledom na planinu Šećerna glava i kip Krista Spasitelja. Ali, golema operacija čišćenja to konačno mijenja. Ispitivanje vode, sanitarne inicijative i povoljni vremenski uvjeti sada su pretvorili vode u netaknuto igralište za ljubitelje plaža.

Kako je Rio očistio svoje plaže?

Državne vlasti Rija su 2021. godine privatizirale propalu regionalnu vodovodnu i sanitarnu službu Cedae. Sada je u vlasništvu tvrtke Aguas do Rio, koja radi na sprječavanju bacanja neobrađene otpadne vode na gradske plaže.

Prema petogodišnjem planu s obećanim ulaganjem od 2,7 milijardi reala (508 milijuna eura), tvrtka je uspjela poništiti godine neuspjelih programa čišćenja. Instalirali su nove crpne sustave, revitalizirali gradske kanalizacijske sustave i preusmjerili zagađenu rijeku Rio Carioca – koja utječe u zaljev Guanabara – do presretača koji sprječava da smeće i kanalizacija dospiju na plažu.

Pixabay

Također su uklonili stotine tona otpada iz presretača kako bi povećao njegov protok i kapacitet odvodnje. Njegovi dijelovi nisu čišćeni od izgradnje prije 50 godina. “Kada vidimo tako brzu promjenu u određenim područjima zaljeva Guanabara, shvaćamo da je nedostajao ozbiljan posao, stalni posao”, kaže brazilski biolog Mário Moscatelli. “I to je ono što se događalo zadnje dvije godine do sada.”

On vjeruje da bi u sljedećih 15 godina cijeli zaljev – koji se proteže kroz četiri grada – mogao biti čist kao dio Rija. Do kraja 35-godišnjeg ugovora Aguas do Rio obećao je 24,4 milijarde reala (4,6 milijardi eura) kako bi stopu pročišćavanja otpadnih voda doveo na 90 posto.

Ovo je uslijedilo nakon godina prekršenih obećanja o poboljšanju pročišćavanja otpadnih voda i čišćenju zagađenog zaljeva, uključujući i vrijeme uoči Olimpijskih igara 2016. kada je država proglasila nesolventnost i nije se pozabavila problemom onečišćenja koje je izazvalo naslove.

Pixabay

Plivači se vraćaju u vode Rija

Uz zaljev Guanabara, i plaže Botafogo, Flamengo i Copacabana imaju benefite. “Botafogo nekada nije bio pogodan za kupanje, nitko nikada nije dolazio ovamo. Sada se ljudi vraćaju”, kaže ribar Abel da Silva, piše Euronews.

Nacionalni državni institut za okoliš (INEA) od 2007. godine prikuplja uzorke iz voda na plažama i analizira ih na fekalne bakterije. Očitavanja od 22. rujna pokazala su da su samo dva dijela na plaži Barra da Tijuca, na zapadnoj strani Rija, neprikladna za kupanje.

U prošlosti su se cijele plaže smatrale neprikladnima za kupanje. Sada sve plaže imaju dijelove za kupanje. Državna vlada Rija pripisuje poboljšanje nedavnim sanitarnim radovima i nedostatku kiše posljednjih dana.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.