Kuk: “Potresi će s vremenom postati rjeđi, ali će trajati još mjesecima”

Seizmolog Krešimir Kuk je u četvrtak za HTV-ovu emisiju ‘Dobro jutro, Hrvatska’ komentirao seizmičke aktivnosti na potresom pogođenim područjima te istaknuo kako je i dalje veliki problem u nedostatku stručnih ljudi.

Unatoč tome što je Seizmološka služba nedavno dobila novu opremu od ukupno 20 kompleta seizmografa i 20 kompleta akcelerografa koju je financiralo Ministarstvo znanosti, Kuk je istaknuo kako je državna mreža i dalje nedovoljno gusta što najviše dolazi do izražaja u ovakvim događajima kada je nemoguće registrirati sve što se događa u određenom području.

“Ovom opremom pokrit ćemo sadašnje aktivno epicentralno područje, ali obećano je da ćemo dobiti instrumente za preostali dio Hrvatske kojeg također ne bi trebalo zapostaviti”, objašnjava seizmolog Krešimir Kuk te ističe da bi današnje standarde seizmičkog opažanja u Hrvatskoj trebalo zadovoljiti barem stotinjak instrumenata.

“Uspjeli smo organizirati tri ekipe koje postavljaju instrumente po terenu, a dvoje ili troje analizira potrese koji se stalno događaju”, napominje Kuk i dodaje da je veliki problem nedostatak ljudi. Trenutno je zaposleno samo deset ljudi u seizmološkoj službi koji nemaju smjene i rade danonoćno.

“Akcelerografi služe za lokalno bilježenje jačih potresa i daju neke karakteristike trešnje tla na užem području, a seizmografi služe za praćenje globalne seizmičnosti”, kazao je Kuk te istaknuo kako su seizmografi puno osjetljiviji i bilježe sve potrese, čak i one koje akcelerografi ne mogu zapisati.

“Tlo i dalje podrhtava što je normalna pojava, već se vidi da je tamo seizmička aktivnost malo oslabila, ali ono će sigurno trajati još mjesecima”, komentirao je Kuk trenutnu situaciju i napomenuo da će s vremenom oni slabiti i postati rjeđi, ali i da postoji mogućnost da se još uvijek u epicentralnom području dogodi i neki jači potres.

Potrese ne možemo predvidjeti, ali u nekim dijelovima svijeta poput Japana koriste se metode ranog javljanja potresa.

“Ti sustavi rade na brzom obavješćivanju i reagiraju na početak samog potresa, jer kod udaljenijih rasjeda ima vremena dok dođu oni razorni valovi. Svi naši rasjedi su uglavnom vrlo, vrlo blizu naseljenim mjestima, tako da mi tog vremena nažalost nemamo” ističe Kuk te zaključuje da u Hrvatskoj takav sustav nije moguć jer su rasjedi prekratki.

Komentiraj