KUĆNI LJUBIMCI: Kako prepoznati da pas ili mačka ima buhe i kako ih se najbolje riješiti

Kućni ljubimci su najbolji čovjekovi prijatelji, ali mnogi prilikom nabave, pogotovo ako je pas u pitanju, ne razmišljaju kolika je to briga. Osim što mu je potrebna hrana i šetnja, treba mu odgovarajuća skrb kod veterinara. Vlasnici toga postanu svjesni tek kada se problem pojavi i onda ga treba riješiti. Upravo zato portal Kućni ljubimci savjetuje kako se ponašati ako vaš ljubimac dobije buhe i koji su simptomi.

Simptomi da vaš ljubimac ima buhe:

  • Izrazito jaki svrbež na mjestu uboda buhe zbog alergijske reakcije na njezinu slinu
  • Češanje, crvenilo i gubljenje dlake na mjestima uboda buhe
  • Zadebljala, bolna i crvena koža na mjestima uboda buhe
  • Nastajanje sitnih crvenih krasti na koži
  • Izmet buha na koži psa koji izgleda kao mljeveni papar

Jako se brzo razmnožavaju

Buhe se jako brzo razmnožavaju, a na životinji mogu živjeti tjednima ako ih se ne ukloni odgovarajućima sredstvima. Odrasla buha dnevno siše krv životinje čak do tri puta, a također dnevno može izleći 20-30 jaja iz kojih se razvijaju nove buhe. Drugim riječima, jedna buha na koži psa može rezultirati stotinama buha nakon samo nekoliko dana.

Dvije skupine sredstava protiv buha:

Repelenti su različite ogrlice, puderi, prašci, šampon protiv buha te slični pripravci koji djeluju tako da svojim mirisom odbijaju buhu od ljubimca. Međutim, ako je buha jako otporna i previše gladna, vjerojatno će pronaći način da dođe do nekih drugih izvora hrane (npr. drugog ljubimca ili čak čovjeka).

Insekticidi su različiti sprejevi i spot-on preparati (npr. ampule protiv buha) koji se uglavnom prskaju ili nanose u obliku tekućine po koži psa. Zahvaljujući upijanju aktivnih tvari iz insekticida u kožu i stanice životinje, buha će uginuti onaj tren kada ubode psa i krene sisati krv zato što će u tom trenutku djelovati aktivne tvari.

Problem buha kod kućnih ljubimaca vrlo je važno ozbiljno shvatiti jer se zbog njihovog brzog razmnožavanja teško i sporo rješavaju, a mogu prijeći i na ukućane, pa je problem k tome i ozbiljniji.

 

 

Komentiraj