Iz Kriznog stožera za riječko Brodogradilište 3. maj u utorak su poručili kako neće popustiti te ustraju u zahtjevima da se u 3. maj postavi krizna uprava, osigura materijal za nastavak proizvodnje i povrat pozajmice od pulskog Uljanika kao i  izdvajanje 3. maja iz Uljanik grupe.

Krizni stožer za 3. maj jutros se sastao iza zatvorenih vrata s Upravom 3. maja.

Predsjednik Kriznog stožera Predrag Knežević, odgovarajući na novinarski upit nakon sastanka, rekao je kako u 3. maju očekuju da Vlada hitno postavi kriznu upravu i osnuje tim koji će voditi brodogradilište, kako bi ono moglo funkcionirati.

Dodao je kako je zatraženo da o problemu 3. maja nakon županijskog, raspravi i nacionalno Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV).

Iako je štrajk u Brodogradilištu 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik grupi, prekinut, a srpanjske su plaće isplaćene, u riječkom škveru gotovo se ne radi, jer nema novca za nabavku materijala, a Uljanik ne vraća 3. maju pozajmicu veću od 500 milijuna kuna.

Stanje je dodatno opteretila informacija da su strani naručitelji, kompanije Automarine Transport i Siem Shipping, s 1. rujna uljaniku otkazali ugovore o gradnji četiri broda, od kojih je jedan brod za prijevoz automobila i kamiona već porinut u more u 3. maju.

Uz to, račun Uljanika blokiran je od ponedjeljka poslijepodne, račun 3. maja je otprije u blokadi,  a u Uljanik je po nalogu DORH-a ušla policija.

U pulskom Uljaniku provođenje izvida je naložilo Državno odvjetništvo RH, nakon napisa u medijima o stanju u tom brodogradilištu.

Prema pisanju medija koji se pozivaju na neslužbene izvore, izvidi se tjednima provode u riječkom u 3. maju zbog anonimne kaznene prijave.

Knežević je rekao kako su se predstavnici Kriznog stožera jutros sastali s Upravom 3. maja, iz koje su im kazali da je otkazivanje brodova bilo očekivano, s obzirom na nepoštivanje rokova.

Po njegovim riječima, iz Uprave 3. maja su ih izvijestili da policija do sada nije dolazila u riječko Brodogradilište.

Knežević je također rekao da će se u riječkom Brodogradilištu 3. maj nastaviti radovi na brodu za prijevoz automobila i kamiona, koji je u svibnju porinut. Rekao je da materijala za završetak cijelog broda nema, no kako bi brod, da se osigura sav potreban materijal, mogao brzo biti završen.

Komentiraj