U središnjici HDZ-a u utorak u 15 sati počeo je sastanak čelnika stranaka Domoljubne koalicije, na kojem bi trebalo biti riječi o odluci Predsjedništva HDZ-a da ministar financija Zdravko Marić bude njihov kandidat za mandatara.

“Četiri mjeseca nije bilo sastanka Domoljubne koalicije pa sam radoznao što ćemo doznati od predsjednika HDZ-a”, rekao je novinarima čelnik HSLS-a Darinko Kosor prilikom dolaska na sastanak. “Prva faza je glasovanje u četvrtak o premijeru i Vladi”, rekao je Kosor.

Upitan kako neki u Koaliciji tvrde da već u ovoj fazi imaju 76 ruku, Kosor je odgovorio: “Ja ne tvrdim!”

Na pitanje kako će glasovati o premijeru Tihomiru Oreškoviću, podsjetio je kako se HSLS nije potpisao na zahtjev za opoziv premijera te dodao kako u srijedu imaju Predsjedništvo stranke, dok će u četvrtak odlučiti kako će glasovati. “Ako će cijeli Sabor biti protiv premijera, onda će za to biti i HSLS”, poručio je Kosor.

Čelnik HSS-a Krešimir Beljak novinarima je rekao da je su koalicijski partneri pozvani kako bi im se objasnilo što će se dogoditi. “Mi (HSS) nismo faktor koji odlučuje i prema tome ćemo se postaviti. Mi ćemo biti za opoziv premijera”, rekao je Beljak.

Vidjet će, kaže, imaju li oni koji su inicirali cijelu priču o preslagivanju Vlade tih 76 ruku, napominjući kako HSS neće u novu vladu koja bi iz toga proizašla.

“Mi imamo jednog saborskog zastupnika i bilo bi licemjerno od nas da sukreiramo državnu politiku i to bi bila politička trgovina s kojom se ja neću baviti”, rekao je Beljak.

Čelnik HSP AS Ivan Tepeš kazao je kako očekuje da “kolege pokažu većinu, da se složi Vlada i Hrvatska krene u bolje sutra”. “U politici je sve moguće, osim to da mi prihvatimo SDSS u Vladi”, rekao je glavi tajnik te stranke Pero Ćorić.

Komentiraj