FaH

KRIJUMČARENJE MIGRANATA U bolnicama zbrinute 42 osobe; uhićena dvojica Bugara

Od 42 migranta kojima je kasno navečer u subotu pružena liječnička pomoć u više hrvatskih bolnica, njih četiri bit će zadržana na daljnjem liječenju potvrđeno je Hini iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu; a policija je izvijestila da je uhitila dvojicu bugarskih državljana koji su krijumčarili ilegalne migrante.

Šezdesetak migranta iz različitih zemalja otkrivena su tijekom rutinske kontrole u kamionu stranih registarskih oznaka na autocesti kod Novske.

U novogradišku bolnicu sinoć je dovezeno 17 osoba. “Četiri osobe su bile teže intoksicirane, te smo ih smjestili u jedinicu intezivnog liječenja, ostale smo smjestili po odjelima. Dobar dio njih je bio i pothlađen, te su svi dobili određenu terapiju”, rekao je dr.med. Josip Kolodziej, predstojnik Gradske bolnice Nova Gradiška.

Tijekom noći intervenirala su ukupno 22 tima hitne medicinske pomoći. Uz novogradišku bolnicu koja je zbrinula i najveću skupinu, migrantima je pružana pomoć i u Sisku 11 osoba, Slavonskom Brodu tri osobe, Pakracu tri osobe i u Dubravi osam osoba. U novogradišku bolnicu primljeno je i dvoje maloljetnika za koje se procjenjuje da su stari između 12 i 13 godina.

“Danas će većina pacijenata biti otpuštena, a petero u novogradiškoj bolnici ostaje na promatranju”, potvrdila je za Hinu Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Potvrdio je to Hini i  dr.med.Josip Kolodziej, predstojnik Gradske bolnice Nova Gradiška danas u 10,45 sati.

Kolodziej kaže kako je su svi pacijenti izvan životne opasnosti, te da će iz bolnice biti otpušteno i dvoje maloljetnika za koje se pretpostavlja da su u dobi 12 do 13 godina, dok će među petero zadržanih na liječenju ostati i jedan sedamnaestogodišnjak.

Od 11 primljenih u sisačku bolnicu, pet ih je bilo zadržano i jutros pušteno.

Uhićena dvojica bugarskih državljana koji su krijumčarili izbjeglice

Sisačko-moslavačka policija jutros je priopćila da je u teretnom kombiju britanskih registarskih oznaka kojim je upravljao bugarski vozač “uočeno šezdesetak osoba”. Dio je odvezen u bolnice, a ostali su smješteni u prihvatne centre za strance, navodi policija.

Uhićena su dvojica bugarskih državljana. “Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, uhićena su dva bugarska državljanina”, navodi se priopćenju sisačko-moslavačke PU.

Kombi su, kako navode, zasutavili “provodeći aktivnosti sprječavanja krijumčarenja ljudi”.

Ministri Orepić i Kujundžić dat će izjave u podne

Iz Vlade su za podne najavili izjave ministara unutarnjih poslova Vlahe Orepića i zdravsta Milana Kujundžića, koji će izvijestiti o pronađenoj skupini migranata i njihovu zbrinjavanju. Orepić će izjavu dati u Pločama, a Kujundžić u Ministarstvu zdravstva u Zagrebu.

Komentiraj