Hrvoje Jelavic/PIXSELL

KRIJUMČARENJE DUHANA: Određen istražni zatvor četvorici okrivljenika

Istražni zatvor određen je četvorici pripadnika skupine koja je u Hrvatsku krijumčarila duhan, a među njima je i policajac koji je bez nadzora u Hrvatsku puštao vozila s krijumčarenom robom.

Od šestorice okrivljenika pritvor je zbog opasnosti od ponavljanja djela određen četvorici, a to su, po neslužbenim podatcima, policajac Ivan Merkaš, te prvookrivljeni Franjo Piškor, četvrtookrivljeni Željko Ibriks i šestookrivljeni Vlado Katulić.

Uskok je u četvrtak navečer pokrenuo istragu protiv šesteročlane kriminalne skupine zbog krijumčarenja gotovo dvadeset tona duhana u Hrvatsku, na čemu su zaradili oko 860 tisuća kuna, a državni proračun oštetili najmanje za 10,5 milijuna kuna.

Akciju hvatanja krijumčara, nazvanu “Nicotiana”, koja je završila jučerašnjim uhićenjima, provela je koprivničko-križevačka policija u suradnji s nacionalnim policijskim Uskokom.

Šestoricu osumnjičenika Uskok tereti za više kaznenih djela u sklopu zločinačkog udruženja, uključujući podmićivanje, izbjegavanje carinskog nadzora, zloporabu položaja i trgovinu utjecajem.

Kupnju, prijevoz i krijumčarenje većih količina duhana u listu te njegovu prodaju na području Hrvatske organizirala su dvojica u dobi od 44 i 41 godinu, koji su od travnja u taj posao uključili i ostale okrivljenike na području Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Slovenije.

Među okrivljenicima je i policijski službenik Granične policije Macelj, koji je u dogovoru s 41-godišnjakom, u zamjenu za novčanu nagradu, u Hrvatsku puštao krijumčarska vozila bez nadzora.

Duhan je u Bugarskoj kupio 41-godišnjak, koji je organizirao i prijevoz u Sloveniju, gdje su ga po nalogu prvookrivljenoga preuzimala ostala trojica okrivljenika.

Jednog od te trojice i još jednu nepoznatu osobu 44-godišnjak je angažirao za prijevoz duhana iz Slovenije u Hrvatsku. On je organizirao i skladištenje i prodaju duhana u Hrvatskoj.

Komentiraj