Krijepi i grije najsnažnije: Zagorska juha s vrganjima i krumpirom

Jela koja griju ‘iznutra’ idealan su obrok u hladnim danima. Nakon blagdana, mnogi vole starinska, klasična jela ‘na žlicu’, razne juhe i variva, jer griju i po najvećoj zimi. Osim što su zdrave, juhe pomažu i čišćenju organizma.

Zagorska juha s vrganjima i krumpirom svakako je pučki klasik, krepko jelo kao obavezan dio zimskog jelovnika. Snažna je i zasitna te vrlo ukusna.

Jednostavna je za pripremiti te iako se najčešće poslužuje kao jušno predjelo, može predstavljati i samostalan obrok.

Sastojci:

1 velika žlica svinjske masti
1 luk
5 šnita slanine
2 velika krumpira
30 g sušenih vrganja
2 češnja češnjaka
1 žličica crvene paprike
1 žličica koncentrata rajčice
1,5 litra vode
1 lovorov list
1 feferon
1 kiselo vrhnje
1 žlica glatkog brašna
sol i papar

Zagorska juha, pučko krepko jelo za zimske dane. Photo. okusi.eu

Priprema:

Sušene vrganje namočite u mlakoj vodi i pustite ih neka odstoje 15 do 30 minuta prije korišetnja.
Na ugrijanoj svinjskoj masti pržite slaninu. Dodajte narezani luk i sve zajedno dinstajte dok luk u potpunosti ne omekša.
Namočene vrganje narežite i dodajte ih na preprženi luk i slaninu. Dodajte protisnuti češnjak i koncentrat rajčice. Sve zajedno dobro promiješajte.
Sve zalijte vodom i dovedite do vrenja. Kad tekućina zavrije, dodajte lovorov list, feferon, žličicu crvene paprike i sitno narezani krumpir. Kuhajte dok krumpir ne omekša.
Na kraju pomiješajte vrhnje sa žlicom glatkog brašna i malo vode. S pjenjačom umutite u juhu i pustite da kuha 10-ak minuta.
Izvadite feferon i lovorov list i poslužite.

Komentiraj