Kreće prvi zajednički regionalni filmski festival

Prvi zajednički regionalni filmski festival održat će se od 9. do 17. travnja u sklopu ‘Mreže festivala Jadranske regije’, a u kojoj je i Zagreb Film Festival. U projektu su okupljena četiri filmska festivala koji će se predstaviti u svom proljetnom izdanju – Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora).

Program u sklopu ‘Mreže festivala Jadranske regije’ početak je zajedničke suradnje i udruživanja četiriju festivala iz regije. Njihova suradnja bit će nastavljena i kroz program ovogodišnjih izdanja festivala.

Filmovi koje su izabrali selektori četiri partnerska festivala publici će se prikazati u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, a devetodnevni festival publika će moći pratiti online na ondemand.kinomeetingpoint.ba.

U sklopu regionalnog filmskog festivala ujedno će se predstaviti proljetna izdanja svakog od festivala: Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi / Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala.

U selekciji su nagrađivani filmovi, od kojih su neki bili u programima filmskih festivala u Cannesu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, održanih online ili u izmijenjenoj formi uslijed pandemije, kao i dva jugoslavenska klasika, kojima se želi podsjetiti na filmsko blago regije.

Među njima je film ‘Pavle Pavlović’ Puriše Đorđevića iz 1975. godine, koji je nagrađen na festivalima u Puli, Avellinu i Trstu, a redatelj je kroz priču o jednom običnom čovjeku i radniku prikazao sliku o sistemu, društvu i državi Jugoslaviji sredinom 1970-ih godina u kojoj vlada korupcija i nepoštenje, a pojedinac je u svakom smislu gubitnik.

Na festivalu će se prikazati i film Srđana Karanovića iz 1977.godine ‘Miris poljskog cveća’ koji je prikazan na festivalima u Cannesu, Puli, Vrnjačkoj Banji, Locarnu i Gentu. Film je u Puli nagrađen Zlatnom arenom za režiju (Srđan Karanović), Zlatnom arenom za kameru (Živko Zalar), Zlatnom arenom za glazbu (Zoran Simjanović). U Vrnjačkoj Banji dobio je Drugu nagradu (Srđan Karanović), a u Cannesu Nagradu FIPRESCI.

Uz restaurirane verzije ovih starih, filmskih klasika publika će imati priliku gledati i intervjue s autorima Purišom Đorđevićem i Srđanom Karanovićem, a razgovore će voditi povjesničar filma Nebojša Jovanović.

Na svakom od festivala bit će predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova, sve s ciljem uspostavljanja novih vrijednosti uslijed promjena u filmskoj industriji izazvanih pandemijom COVID-19, okupljanja publike i promocije kulturnog naslijeđa te vraćanja osjećaja zajedništva i blikosti.

Komentiraj