KRAUS: “Došao sam pružiti ruku, pokazati da sam spreman na ozbiljne razgovore”

Danas se obilježava 75. obljetnica proboja posljednjih zatvorenika u Jasenovcu. Tom prilikom u spomen na sve žrtve ustaškog logora vijence i cvijeće polaže državni vrh, Židovska općina i antifašisti.

Zajednički vijenac položili su predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a po cvijet će u spomen na žrtve položiti predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

“Došao sam pružiti ruku, pokazati da sam spreman na ozbiljne razgovore i odnosu Vlade i vlasti prema povijesti. Došao sam i zato da riješimo sve naše probleme u intersu Republike Hrvatske i da sve hipoteke koje sramote ovu zemlju stavimo ad acta”, kazao je Ognjen Kraus.

Dodao je da sljedeće godine sigurno neće doći ako se to ne riješi. “Sad sam pružio ruku da započnemo razgovore. Ako se ništa ne ostvari, sigurno nećemo biti ovdje sljedeće godine. Neki pomaci su napravljeni”, rekao je Kraus novinarima u Jasenovcu.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da su došli iskazati poštovanje prema žrtvama ustaškog logora i kako bi osudili karakter zločinačkog ustaškog režima.

“Nikad više ne smijemo dopustiti da se na ovim prostorima dogodi zlo kakvo se dogodilo u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Jandroković dodajući kako moramo biti uključivi i razumijevati jedni druge.

Komentiraj