Iako su ljeto i praznici još u punom jeku, brojni učenici i studenti nemaju vremena za opuštanje.

Bilo da je riječ o učenju, financijskoj situaciji ili poslu, mnogi nisu u mogućnosti biti opušteni kao dio njihovih vršnjaka. Nažalost i sam sustav ponekad stvara bespotrebne razlike. U javnosti se tako počelo raspravljati o jednom velikom propustu u pogledu nagrađivanja učenika i studenata. Naime, Pravilnikom o porezu na dohodak nije usklađen status osoba koje zbog svojih obrazovnih i znanstvenih postignuća dobivaju fakultetske i sveučilišne nagrade sa statusom nagrađenih sportaša, čije su nagrade izuzete od oporezivanja.

“Javljaju mi se mnogi studenti i studentice koji smatraju da ih sadašnji sustav ne potiče na uspjeh, a i u medijima se mogla pročitati priča majke koja je zbog kćerkinih 2 000 kuna dekanove nagrade bila prisiljena platiti 5 000 kuna, budući da je kćer bila prijavljena kao porezna olakšica, a nagradom je prešla dozvoljeni limit od 15 000 kuna. To onda nije nagrada, već kazna za trud i odricanje“, rekla je je saborska zastupnica Mosta, Ivana Ninčević – Lesandrić, koja je zbog ove nelogičnosti uputila i zastupničko pitanje ministru Zdravku Mariću.

Zastupnica Ninčević – Lesandrić još uvijek čeka na odgovor ministra u čijoj je ingerenciji Pravilnik o porezu na dohodak koji regulira ovo pitanje, ali odgovora nema još od 11. srpnja, tako da se i dalje ne zna hoće li nagrade za znanstveni i obrazovni uspjeh izjednačiti sa sportskim nagradama.

Ovaj propust, nažalost, nije jedina prepreka za studente. Ivana Ninčević – Lesandrić namjerava u Saboru pokrenuti inicijativu kako bi se ispravili i drugi pravilnici koji koče osobni razvoj mladih i napredak Hrvatske u cjelini.

“Studenti sad ne mogu biti direktori svoje tvrtke, nego samo vlasnici. Inače gube status redovnog studenta. Doista je nejasno zašto država sprječava mlade da zarađuju i stvaraju nova radna mjesta. Primjerice, redoviti studenti mogu biti direktori u Irskoj – zar želimo da se tamo odseli još više ljudi? Uz to, činjenica je da IT tvrtke osnivaju mladi upravo tijekom studija, a za Hrvatsku je itekako važno da se priključi razvitku tehnologije i inovacija“, zaključila je zastupnica Ivana Ninčević – Lesandrić.

Komentiraj