Kratka nogometna karijera Kemala Montena

U Sarajevu je 17. rujna 1948. godne rođen Kemal Monteno, jedan od naših najpoznatijih pjevača, kantautora i šansonijera. Rado se sjećao svojih dječačkih dana: “Moji otac i majka su radili u fudbalskom klubu Sarajevo. Majka je prala dresove a stari je bio oružar, izdavao je kopačke i lopte. Mi smo i bukvalno živjeli u stadionu. Pored svlačionica je bio jedan stančić koji je moj otac dobio i moje dječačko dvorište bio je čuveni stadion Koševo.”

Nogomet mu je, logično, bio najdraža zanimacija u to vrijeme. “Naravno da sam zavolio fudbal od malih nogu i lopta mi je bila centar svijeta, ako nisam šutirao šest sati dnevno smatrao sam da mi je taj dan propao. Ta fudbalska karijera je neslavno prekinuta onog trenutka kada je moj stari otišao na roditeljski sastanak u gimnaziju i saznao da ja već šest meseci uspješno izbjegavam odlazak u školu.

On je ipak, na kraju objesio kopačke o klin i dohvatio mikrofon. “Tako ljut, to je rekao i mojoj majci ali još gore i mom treneru, koji mi je na prvom sljedećem treningu rekao: ‘Slušaj, bio mi je tvoj otac, rekao da imaš sve kečeve u školi’ i otjerao me sa treninga. Mada, kraj moje fudbalske karijere je definitivno bio kada me je na treningu jedan ogroman igrač tako podklipio da sam odletio na onu stazu od šljake oko terena, sav se odrao, ustao i rekao: ‘Fudbal nije za mene’.”

Komentiraj