‘Kralj kalcija’: Kelj je idealna zimska namirnica

Kelj, dvogodišnja biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae), na tržištu je prisutan u svim godišnjim dobima, no spada u zimsko povrće, te je kao takav najukusniji i najbogatiji nutrijentima zimi.

Kelj se često naziva „kraljem kalcija“, a trenutno se nalazi na top 10 ljestvici zdravih namirnica. Bogat je izvor vitamina A i vitamina C, željeza, luteina te prehrambenih vlakana.

Listovi su mjehurasti i ne prilježu čvrsto jedan na drugi, pa glavica nije toliko tvrda kao kod kupusa. Izvorno se uzgaja u Aziji i na Mediteranu, no široko je rasprostranjen i u sjevernoj Europi te Americi.

U narodnoj medicini, svježi listovi kelja stavljali su se na bolne zglobove i čireve, a sok se davao osobama sa želučanim tegobama. Zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana kelj se preporuča osobama sa slabom pokretljivošću crijeva. Visoki udio kalija svrstava ga u skupinu namirnica koje se preporučuju osobama s visokim krvnim tlakom.

Vitamin A i lutein, koji su u velikoj mjeri prisutni u kelju, prepoznati su kao nutrijenti koji štite zdravlje očiju, a zbog visokog sadržaja kalcija, kelj može sudjelovati u održavanju zdravih kostiju, pišu Vitamini.hr.

Kelj ima nisku kalorijsku vrijednost i visok sadržaj vode te nisku energetsku gustoću. U brojnim je studijama pokazano kako obogaćivanje prehrane namirnicama niske energetske gustoće pogoduje gubitku suvišne tjelesne mase.

Još jedna prednost koju kelj ima nad drugim zelenolisnatim povrćem poput špinata je ta što sadrži mali udio oksalata, tvari koja se prirodno nalazi u nekim biljkama i koja može spriječiti apsorpciju minerala.

Kako ga pripremati?

Kelj se najčešće priprema i najbolji je kuhan u slanoj vodi. Tradicionalni način pripreme uključuje kuhanje u slanoj vodi 40 minuta – dok se u potpunosti ne smekša. Međutim, kelj može biti gotov za 5 do 8 minuta.

Kelj se može dodati juhama i varivima, često se priprema u kombinaciji s krumpirom i ječmom. U kombinaciji s bijelim grahom i kobasicom predstavlja tradicionalno portugalsko jelo. Kelj se može začiniti češnjakom, maslinovim ili sezamovim uljem, sokom od limuna, cimetom, ribizlom ili preprženim pinjolima.

Komentiraj