Krajem godine na ulicama Beča prvi autobus na vodik

Wiener Linien

Početkom rujna u 21. bečkom okrugu položen je kamen temeljac za izgradnju punionice vodika, tom prilikom je najavljeno kako bi u prosincu ove godine ulicama austrijske metropole trebao početi prometovati i prvi autobus s pogonom na vodik, piše h2-view.com.

Punionica bi u prvom razdoblju služila za potrebe autobusa i teretnih vozila bečkog gradskog koncerna Stadtwerke. Kamen temeljac za punionicu položili su član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke i glavni direktor koncerna Martin Krajcsir.

U 11. okrugu Simmering u tijeku su pripremni radovi za izgradnju postrojenja snage 2,5 MW, koje će vodik proizvoditi elektrolizom vode. Autobus na vodik tvrtke Solaris je pušten u testnu fazu još u lipnju prošle godine, a stanovnici Beča su nekoliko dana imali pravo na besplatnu vožnju. Prema najavama gradskog poduzeća za javni prijevoz do 2024. godine na toj bi liniji trebalo prometovati deset autobusa na vodik.

Ekološki prihvatljiv javni prijevoz je jedan od važnih čimbenika u postizanju cilja klimatske neutralnosti EU-a do 2050. Vodik se može upotrebljavati u različitim područjima kao što su energetika, industrija i prijevoz.

Komentiraj