Kovač podržao zahtjeve HNS-a BiH o jednakopravnosti BiH Hrvata

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač dao je u utorak potporu borbi Hrvata za jednakopravnost u Republici Srpskoj, te istaknuo kako je nužno dati potporu radu Hrvatskog narodnog sabora u BiH.

Kovač se tijekom dana sastao s dopredsjednikom RS-a Josipom Jerkovićem i ministrom za izbjeglice i raseljene osobe Davorom Čordašem, uoči konferencije o položaju i perspektivama Hrvata katolika u banjolučkoj biskupiji.

Kovač je podupro zahtjeve stranaka Hrvatskog narodnog sabora za ostvarenje jednakopravnostosti bosanskohercegovačkih Hrvata u cijeloj državi, s naglaskom na potrebu izbora vlastitih političkih predstavnika bez nametanja od strane brojnijih naroda.

Kako je priopćeno iz ureda  ministra Čordaša, tijekom susreta Kovač je dao potporu borbi Hrvata za jednakopravnost u entitetu Republike Srpske, ali i na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

“Naglasio je važnost poštivanja  legitimno izabranih  Hrvata u Bosni i Hercegovini, i u entitetu Republike Srpske. Istaknuo je nužnost davanja potpore radu Hrvatskog narodnog sabora u Bosni i Hercegovini“, navodi se u priopćenju.

Ministar Čordaš je upoznao predsjednika saborskog odbora s projektima obnove i povratka Hrvata u Republiku Srpsku. U RS-u je obnovljeno 5.136 kuća prognanih Hrvata, veliki dio stanova je vraćen, ali nažalost i prodan, rekao je.

U ovom trenutku, dodao je  Čordaš, Hrvatima u RS-u pomažu jedino vlade toga entiteta i Republike Hrvatske. Čordaš je dodao da obnovu ne prati povratak Hrvata zbog problema u zapošljavanju, pa se uglavnom vraća starija populacija.

Prema podacima od 150.000 do 180. 000 Hrvata iz popisa 1991., na popisu iz 2013. ostalo ih je oko 30.000, a realan broj onih koji zaista žive na tom području i dvostruko je manji, istaknuo je Čordaš.

Današnji Okrugli stol o temi “Hrvati – katolici u entitetu RS-a u BiH – stanje i perspektive” organizirala je Banjolučka biskupija povodom objavljivanja redovnog godišnjeg popisa katoličke populacije u župama Banjolučke biskupije i Vrhbosanske nadbiskupije koji je potvrdio nastavak osipanja hrvatske, katoličke populacije.

Komentiraj