Edina Zuko/PIXSELL

KOTROMANOVIĆ NA N1 “Moguće je da se na optužnici nađe moje ili Krstičevićevo ime”

Umirovljeni brigadir hrvatske vojske i bivši ministar obrane Ante Kotromanović gostovao je večeras u emisiji ‘Pressing’ N1 televizije kod Petra Štefanića, gdje je komentirao uhićenje bivših pripadnika HVO-a u Orašju.

Kotromanović kaže da postoje dvostruki kriteriji jer, da su u BiH bili Zoran Milanović i Vesna Pusić, njih bi nazivali izdajnicima, jugonostalgičarima i komunistima. Dodaje da te dvostruke kriterije stvara ‘samo jedna stranka’. “Mi smo komunisti, gamad, gadovi, a ovo su sve čisti pravi domoljubi. Ipak, za čitavo ovo vrijeme hapšenja su se događala za vrijeme HDZ-a – od Blaškića do Brodarca. To su ti dvostruki kriteriji”, naglašava Kotromanović.

“Ako nije znao – zašto nije znao? Vjerojatno je radio pripremu prije odlaska u BiH. Ne zna se što je gore, da je znao ili da nije. Čovjek je tek postao premijer, treba mu vremena”, objašnjava Kotromanović dodajući kako Hrvatska mora odgovoriti protumjerom. “Svi su Milanovća napali zbog izjava. Mi ćemo imati problema s još optužnica s časnicima HVO-a”, kaže Kotromanović.

Teško mu je, kaže, odrediti krivca za ova uhićenja. “Poanta je ne dozvoliti da dolaze političke optužnice iz Beograda i Sarajeva. Ako ne možemo razgovarati fino ja bih stavio rok – imate 3 mjeseca i promijenite zakon inače ćemo mi mjere poduzeti”, objašnjava.

Upitan o Mrkonjić Gradu, gdje je ratovao, Kotromanović kaže kako je on bio zapovjednik operativne grupe. “Moja brigada je napadala s Bošnjacima prema Ključu. Ispred sebe sam zatekao spaljenu zemlju, a našli smo i mučene muslimanske vojnike zavezane za stabla. O konkretnim stvarima nema pojma. Bojim se političkih optužnica za Mrkonjić Grad. Ne bojim se za sebe jer znam da sam nevin. Kad sam postao ministar obrane načelnica te općine Mrkonjić Grad je napisala da sam ja zločinac i druge strašne stvari”, objašnjava.

Dodaje da bi se na takvoj optužnici moglo naći i ime Damira Krstićevića. Na sastanku Zorana Milanovića s braniteljima, veterani su upozoravali na ovkav razvoj događaja. Kotromanović kaže da im je Milanović rekao da će ih znati zaštititi od takvih optužnica, ako bude premijer.

“Nemam pojma šta će Vlada napraviti. Ja bih već danas imao u pripremi zakon i po hitnom čitanju bih imao čvrst argument da nam neće dolaziti politčke optužnice. Ako vi nama i mi ćemo vama”, kaže Kotromanović dodajući da oni nisu donijeli taj zakon jer za to nije bilo potrebe ni naznake da će se ovo dogoditi.

“Nama je u interesu da BiH uđe u EU i da počne tek neke procese, ali što napraviti kad imamo takvu državu dolje. Banja luka se ponaša kao posebna država”, kaže dodajući da je Banjoj Luci i Sarajevu u interesu destabilizirati i hrvatsko vodstvo. “Prilika čini drugara”, zaključio je Kotromanović gostovanje na N1.

Komentiraj