Svijet
Decoration icon

Srbija

Kosovo traži od Srbije da mu izruči odbjegle napadače

Autor:

epa10882215 Armed Kosovo police officers control the road near the village of Banjska, Kosovo, 25 September 2023. Kosovo is observing a day of mourning after a Kosovo Albanian police officer was killed by Serb gunmen who later barricaded themself in the XIV century Serbian Orthodox Banjska monastery and traded gunfire for hours. Police regained control of the area late on 24 September 2023. The incident comes at a fragile moment in the Kosovo - Serbia European Union-facilitated dialogue to normalize ties between the two parties.  EPA/DJORDJE SAVIC

EPA/DJORDJE SAVIC

Kosovo je u ponedjeljak zatražilo od Srbije da mu izruči srpske napadače koji su pobjegli nakon sukoba s kosovskim policajcima na sjeveru Kosova u kojem su poginula trojica napadača i kosovski policajac.

Napadači su upali u selo Banjska u nedjelju sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u srpskom manastiru. Policija je preuzela nadzor nad manastirom u nedjelju, nakon što su poginula trojica napadača i jedan policajac.

Naoružani policajci u ponedjeljak su pretražili u tom selu kuće ne bi li pronašli oko 30 napadača koji su možda pobjegli, rekao je policijski izvor. Novinari u selo ne mogu ući.

Dmitrij Peskov: “Rusija pažljivo prati napetu situaciju na Kosovu”

Kosovske vlasti objavile su kasnije tijekom dana kako vjeruju da su neki napadači pobjegli u Srbiju.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Xhelal Svecla rekao je da su šestorica ozlijeđenih pripadnika oružane skupine hospitalizirani u južnom srbijanskom gradu Novom Pazaru, u blizini sjeverne kosovske granice.

Tražimo od Srbije da izruči te ljude kosovskim vlastima što je prije moguće, kako bi odgovarali pred pravdom zbog svojih terorističkih djela”, uz druge koji su pobjegli u Srbiju, rekao je Svecla novinarima.

Srbijanska vlada nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

Kosovska policija pokazala je novinarima u Mitrovici oko 20 SUV vozila i oklopni trasporter koje su napači koristili. Tri vozila imala su logo KFOR-a. Policija je pokazala i zaplijenjeno oružje i streljivo uključujući jurišne puške bivše jugoslavenske vojske, strojnice, snajpere, granate, protutenkovske raketne bacače, ručne bombe, mine i dronove.

“Poslije jučer, ništa više ne može biti isto”, rekao je kosovski premijer Albin Kurti na svečanosti u čast poginulom kosovskom policajcu.

Vučić: “Dogodilo se ono na što sam upozoravao u Bruxellesu. Kurti je glavni organizator kaosa”

“Afrim Bunjaku ubijen je u napad na kosovske policajce i samu našu državu koji je izvela teško naoružana skupina koju je profesionalno uvježbala, isplanirala, politički podržala i materijalno financirala i logistički poduprla Srbija”, rekao je Kurti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zanijekao je Kurtijeve optužbe da je Beograd orkestrirao napad.

Optužuje Kurtija da potiče na nasilje blokiranjem uspostave zajednice srpskih općina na Kosovu, što je odobrila prijašnja kosovska vlada 2013., i čestim policijskim racijama na sjeveru Kosova.

Kurti tvrdi da bi davanje Srbima na sjeveru Kosova značajne autonomije zapravo podijelilo Kosovo po etničkim linijama.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.