Vučić: “Dogodilo se ono na što sam upozoravao u Bruxellesu. Kurti je glavni organizator kaosa”

Autor:

08, September, 2023, Belgrade - The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vucic, addressed the citizens of Serbia. Aleksandar Vucic. Photo:    

08, septembar, 2023, Beograd - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic obratio se gradjanima Srbije. Photo:     Photo: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

U svom izvanrednom obraćanju u nedjelju u 20.00 sati, nakon incidenta koji se dogodio na Kosovu, srpski predsjednik Aleksandar Vučić nedjelju je nazvao jednim od najtežih dana.

Kazao je kako Srbija od 1999. godine nema efikasnu kontrolu na Kosovu i stoga im je trebalo dugo vremena da sami ispitaju što se dogodilo tijekom čitavog jutra i poslijepodneva, kako bi mogli priopćiti istinu ljudima i pripremiti teren za donošenje odgovarajućih odluka.

“Noćas oko 22:46 grupa Srba s Kosova i Metohije postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj na sjeveru Kosova, zatim dolazi kosovska policija koja pokušava ukloniti barikade i tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su te barikade postavili”, kazao je Vučić te naveo da je u sukobima ubijen policajac.

Na sve to što se dogodilo, kako je istaknuo srpski predsjednik, upozoravao je u Bruxellesu.

“Pobunili su se Srbi koji više nisu htjeli trpiti Kurtijev teror“, naglasio je te dodao da je albanski premijer glavni organizator kaosa na Kosovu.

Prema njegovim riječima, predstavnici NATO-a nisu htjeli reagirati. KFOR je dao carte blanche Kosovu da se obračuna, zaključio je te dodao da su dvojica Srba poginula u snajperskoj vatri. Albanski policajci smijali su se i govorili “pustite ih da umru”, a ozlijeđenima nisu htjeli pomoći, o čemu će predočiti i dokazne snimke, rekao je Vučić.

“Onima kojima su devedesetih krvarile ruke, palo je na pamet da optuže Srbiju”, dodao je, ustvrdivši da je cijela priča iskonstruirana da bi Srbe prikazali kao krivce. Kurtija je nazvao kršiteljem Briselskog sporazuma koji nije htio uspostaviti Zajednicu srpskih općina.

“Albin Kurti je jedini koji želi sukobe i rat. Njegova je jedina želja da nas uvuče u rat s NATO-om i ni jednu drugu želju nema. To je ono što radi čitavo vrijeme”, naglasio je Vučić.

“Čitavo vrijeme je pravio dogovore. Danas su rekli  – pobijte ih sve”, dodao je.

Međunarodnu zajednicu je pozvao da ispuni uvjete za formiranje Zajednice srpskih općina, jer je to jedini način da “Srbi ne budu protjerani sa svojih ognjišta”, a građane je pozvao na razboritost.

“Naše je da pokušamo sačuvati mir, ali ako netko misli da….”, zastao je i dodao kako nije važno.

“Znam što bi ljudi najviše voljeli u bijesu. Moja molba za sve je da budemo dovoljno pametni i da mi budemo ti koji će donositi odluke, ma koliko bolne i teške bile”, poručio je.

IZ KFOR-a se oglasili o situaciji na Kosovu, spremni su reagirati. Ubijena trojica napadača

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.