IZ KFOR-a se oglasili o situaciji na Kosovu, spremni su reagirati. Ubijena trojica napadača

Autor:

KFOR

Iz NATO-ovih snaga na Kosovu u nedjelju poslijepodne su poručili kako pažljivo prate situaciju u Banjskoj te potvrdili da su njihove snage raspoređene na tom području. 

19:30 Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla rekao je da su u akciji u Banjskom ubijena trojica napadača, a šest ih je uhićeno. Novinarima se obratio sa sjevera Kosova uz napomenu da se akcija traganja za napadačima kosovske policije nastavlja. Dodao je i kako postoje informacije da je riječ o terorističkoj skupini.

17:20 Ministar u Vladi Kosova Nenad Rašić izjavio je da je situacija u okolini manastira Banjska i dalje dramatična i nema naznaka da će brzo smiriti. Prema njegovim informacijama, dio napadača ušao je u manastir, dok ih policija megafonom poziva na predaju. Kaže i kako su napadači dobro organizirani, a navodno su naoružani zoljama i minobacačima. Njihov identitet još nije poznat, izjavio je Rašić za portal Nova.rs.

17:00 Kosovska policija priopćila je kako su njihovi pripadnici ubili trojicu napadača odgovornih za ubojstvo kosovskog policajca koje se dogodilo u noći sa subote na nedjelju.

16:00 Iz zapovjedništva KFOR-a priopćili su da će reagirati, bude li potrebno. Snage NATO-a raspoređene su na području sjevernog Kosova i pomno prate sva zbivanja.

Ranije su objavili i da je zapovjednik KFOR-a u stalnom kontaktu sa svim međunarodnim dionicima, uključujući EU, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Srbije i s institucijama na Kosovu, te intenzivno rade na pronalaženju rješenja.

15:55 Europski povjerenik za proširenje EU-a Oliver Varhely osudio je nasilje na sjeveru Kosova.  Reagirao je i visoki predstavnik EU-a za vanjske i sigurnosne poslove Josep Borell, pozvavši sve aktere da rade na deeskalaciji sukoba na sjeveru Kosova.

Ovi napadi moraju odmah prestati, poručio je Borell i dodao kako je u neprijateljstvima u okolici manastira Banjska ugroženo još više života nevinih stanovnika.

15.00 Kosovski premijer Albin Kurti u međuvremenu je objavio fotografije na kojima su, kako tvrdi, napadači na kosovsku policiju.

“Ubojstva i nasilje na sjeveru djelo su ovih ljudi – naoružanih i organiziranih profesionalaca u oklopnim vozilima bez registarskih oznaka. to nisu obični kosovski Srbi nego snage koje provode teroristička djela, a podržava ih srpska država”, napisao je Kurti na društvenim mrežama.

Na konferenciji za medije u nedjelju je kazao i da ima “najmanje 30 profesionalnih, vojnih ili policijskih naoružanih napadača koji su okružili policijske snage Kosova”, a pozvao ih je da se predaju sigurnosnim agencijama”.

U pucnjavi koje je došlo u subotu navečer na sjeveru Kosova ubijen je jedan policajac, dok je drugi ranjen. Kurti je taj događaj nazvao terorističkim činom.

Posljednji krug pregovora održan prošli tjedan pod okriljem Europske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije donio napredak.

15:00 Kosovska policija potvrdila je da je u razmjeni vatre kod Banjske ubijen jedan od napadača.

U svom posljednjem priopćenju naveli su da je situacija na sjeveru Kosova i dalje napeta.

“Situacija na sjeveru Kosova, točnije u selu Banjska i dalje je napeta, kriminalne grupe s vremena na vrijeme napadaju policijske jedinice na terenu, koje, usprkos napadima, nastavljaju sa uspostavom sigurnosti, u interesu smirivanja situacije, osiguravanju reda i zakona na Kosovu”, priopćili su.

Predsjednik Skupštine Srbije reagirao: “Kurti je požurio optužiti Srbe za ubojstvo policajca”

OZNAKE: Kosovo, kfor, albin kurti

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.