Koronaparty u Sarajevu: Policija u restoranu zatekla 238 ljudi, mjere u BiH dopuštaju najviše 30 osoba na okupu

U noći sa subote na nedjelju policija Kantona Sarajevo, u okviru aktivnosti pojačane kontrole rada ugostiteljskih objekata zbog važećih epidemioloških mjera, zatekla je 238 osoba u restoranu “Bistra voda” u Vogošću, nedaleko od Sarajeva.

Policija je, kako pišu mediji u BiH, akciju izvela zajedno s nadležnom inspekcijom koja je vlasniku objekta odrezala novčanu kaznu od oko 22 tisuće kuna.

Svi prisutni gosti su do 23 sata udaljeni iz objekta, piše portal Patria.

Restoran su zbog utvrđenih nepravilnosti zatvorili i zapečatili.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će i tokom narednog perioda u suradnji s nadležnim inspekcijskim organima nastaviti aktivnosti na kontroli poštivanja mjera, najavili su.

“Što sa šoping centrima i javnim prijevozom”

Javnost i mediji u susjednoj BiH odmah su postavili pitanje kontrole ugostiteljskih objekata unutar šoping centara.

Samo u Sarajevu u šoping centrima svakodnevno su kafići i restorani puni gostiju i to više od 30 ljudi. A veliko je pitanje gdje je inspekcija u javnom gradskom prijevozu, gdje se ne poštuju propisane mjere o dozvoljenom broju putnika, komentiraju tamošnji mediji.

Podsjetimo, u Federaciji BiH na snazi je odluka entitetskog kriznog stožera kojom je u zatvorenim prostorima dopušteno okupljanje najviše 30 osoba koje međusobno moraju biti udaljene najmanje dva metra.

Za razliku od većine europskih država rad ugostiteljskih objekata u BiH je dopušten, s tim da je radno vrijeme ograničeno do 22 sata.

I dalje su dopušteni i svi obrti a otvorena su i skijališta diljem zemlje.

Državljanima susjednih zemalja pa tako i Hrvatske nije potreban negativni PCR test za ulazak u BiH.

Komentiraj