Kooperanti BAT-a traže sastanak s Plenkovićem: “Nema alternative proizvodnji duhana”

 

Kooperanti tvrtke Hrvatski duhani, koja je u sustavu mutinacionalne kompanije British American Tobacco (BAT), zatražili su “hitan sastanak” s premijerom Plenkovićem, jer strahuju da će tvornica duhanskih proizvoda u Kanfanaru biti ugašena, a s njom i opstanak 195 kooperanata s područja Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije.

U pismu premijeru Plenkoviću mole “hitan sastanak na kojem bi s nama, kao predstavnicima proizvođača duhana u sustavu Hrvatskih duhana, podijelili aktualne informacije vezane uz sudbinu tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru kao i uz kontinuitet državnih potpora za duhan”.

Ističući kako je njihova proizvodnja duhana u Podravini i Slavoniji “čvrsto vezana uz zadržavanje politike državnih subvencija i tvornice u Kanfanaru kao i kompletnog BAT-ovog sustava u Hrvatskoj, naglašavaju kako je očuvanje tog posla “jedina opcija zadržavanja dosegnutnog životnog standarda, kojoj nema alternative”.

“Proizvodnja duhana za Hrvatsku godišnje ima vrijednost oko 100 milijuna kuna. Hrvatski duhani, koji posluju u sustavu BAT-a, organiziraju preko 80 posto vrijednosti otkupa. Ugrozi li nam se taj izvor prihoda, možemo očekivati samo daljnje zaostajanje naših krajeva za ostatkom Hrvatske i Europske unije, bez nade za buduće generacije na ovim prostorima”, upozoravaju proizvođači duhana.

“Proizvodnja duhana jedna je od uređenijih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj, kojoj su za opstanak ključni nastavak državnih potpora i osiguran otkup. Hrvatski duhani osiguravaju otkup kompletne proizvodnje, njeno financiranje i kreditiraju naše investicije, a otkupna cijena duhana već godinama kontinuirano raste”, ističu kooperanti, podsjećajući kako su “”investirali značajna sredstva u unaprjeđenje proizvodnje kako bi bili što održiviji, a naši nasljednici su počeli preuzimati proizvodnju jer su u tome vidjeli priliku i budućnost za sebe”.

Zato se, kažu, nadaju će premijer i Vlada “napraviti sve kako bi zadržali proizvodnju duhanskih proizvoda i duhana u Hrvatskoj”.

Komentiraj