KONVERTIRANJE ‘ŠVICARCA’ U EURO Lalovac: Banke će imati rok od tri mjeseca da se prilagode

Patrik Macek/PIXSELL

U radijskoj emisiji ‘Ujutro prvi’ ministar financija Boris Lalovac govorio je o detaljima vladinog prijedloga za rješenje problema građana zaduženih u švicarskim francima – konvertiranju kredita u eure.

Naglasio je da će se svi krediti u ‘švicarcima’ konvertirati u euro prema kamatnoj stopi koja je vrijedila na dan dizanja kredita, ali po tečaju HNB-a ili poslovne banke koji će vrijediti na dan konverzije. Istaknuo je kako se ove mjere neće odnositi na već vraćene kredite.

– Sve je već na papiru, neće biti novog zakona, već će se sve implementirati u postojeće zakone s glavnim ciljem izjednačavanja glavnica kredita u ‘švicarcima’, s glavnicama kredita u eurima. Radit će se i na tome da se građanima ne naplaćuje trošak konverzije te da im se otpis dijela glavnice ne oporezuje – kazao je Lalovac.

– 1. listopada uslijedit će izglasavanje u Saboru ili donošenje uredbe – zaključio je Lalovac. Banke će imati rok od tri mjeseca da se prilagode novoj situaciji jer će se svaka kreditna partija obrađivati individualno.

Komentiraj