Kontroverzni film Woodyja Allena koji Amerikanci ne žele dolazi u hrvatska kina

Godinu i pol dana nakon što je dovršeno njegovo snimanje, novi film Woodyja Allena „Kišni dan u New Yorku“ konačno će se pojaviti u kinima. Samo u europskim, dok su američka kina pod velikim upitnikom. No, i to je za Allena uspjeh jer se još prije osam mjeseci tvrdilo da njegov novi, 48. po redu, film neće nikada biti prikazan u svjetskim kinima. Zašto? Zato jer je producentska kompanija Amazon Studios, s kojom je Woody Allen potpisao ugovor na četiri filma, zaključila kako je taj deal za njih siguran put u propast. Naime, u medijima se ponovo pojavila priča o Allenovom navodnom seksualnom iskorištavanju sedmogodišnje pokćerke iz 1992. godine, zatim je Allen MeToo pokret proglasio običnim lovom na vještice, da bi nekoliko poznatih glumaca kao što su Greta Gerwig, Rebecca Hall, Timothée Chalamet i Colin Firth, izjavili kako žale što su ikada radili s Woodyjem Allenom. Za kompaniju Amazon Studios bilo je to i više nego dovoljno da raskinu ugovor s Allenom. I da film „Kišni dan u New Yorku“ nikada ne vidi i jednu kino dvoranu.

Woody Allen nije mirovao, u veljači ove godine podigao je tužbu protiv kompanije Amazon Studios tražeći odštetu od 68 milijuna dolara na račun neopravdanog raskida ugovora. U njoj je rekao da su tvrdnje o njegovom navodnom seksualnom iskorištavanju pokćerke Dylan Farrow sudski odbačene još prije 25 godina, te da je kompanija Amazon to dobro znala. Dalje je naveo da je u snimanje filma uložio svojih devet milijuna dolara koje mu Amazon sada duguje, te da su mu po ugovoru morali osigurati tri mjeseca prikazivanja filma u kinima. Ništa od toga nisu napravili. Što se tiče glumaca i glumica koji žale što su ikada surađivali s Allenom, javili su se i oni koji ga brane. Najpoznatiji među njima su Jude Law i Javier Bardem. Bardem je, primjerice, rekao „Da me Woody Allen pozove, sutra bi se pojavio na snimanju“.

Kompaniji Amazon prijetio je gubitak od 25 milijuna dolara u slučaju trpanja filma „Kišni dan u New Yorku“ u neki bunker ili podrum. I zato ne čudi što je prije pet mjeseci objavljeno kako će film „Kišni dan u New Yorku“ tijekom jeseni i zime ipak biti prikazan u europskim kinima. Pojednostavljeno rečeno, Amazon je rekao Woodyju Allenu – evo ti taj tvoj film za koji si toliko zapeo i radi s njime što hoćeš. S obzirom da je Amazon digao ruke od filma, Woody Allen treba naći distributera filma za američko tržište, dok su distributeri za europske zemlje odavno poznati. Oni su jedva čekali da dobiju signal da mogu pustiti film u kina, a isto će se dogoditi i u Hrvatskoj. Film se u hrvatskim kinima počinje prikazivati 19. prosinca.

Cijelo to vrijeme malo se govorilo o radnji filma „Kišni dan u New Yorku“. Prema onom što je poznato, u New York na vikend stiže mladi par koje glume Timothée Chalamet i Elle Fanning. Ona upoznaje  Teda Davidoffa kojeg glumi Jude Law i koji se zaljubljuje u nju. S druge strane, njezin razočarani dečko zaljubljuje se u glumicu koju glumi Selena Gomez. Dakle, standardni Woody Allen koji ovog puta ljubavne nevolje prikazuje kroz živote prvenstveno mladih ljudi, ali ne zaobilazi ni one starije. Da, da, svaki film Woodyja Allena ima biografske elemente. Da, da, lako je zaključiti da je on lik kojeg glumi Jude Law a koji se zaljubljuje u maloljetnu djevojku, pri tom uvjeren da ona ima 21 godinu.

Komentiraj