‘Komedija stoji uz bok svjetskim ansamblima’

Saša Zinaja

RAVNATELJ KAZALIŠTA KOMEDIJA KREŠIMIR BATINIĆ OD GRADA JE NA KORIŠTENJE DOBIO PROSTOR NEKADAŠNJEG VIP CLUBA, U KOJEMU ĆE KOMEDIJA ODRŽAVATI MANJE PROGRAME

Na jubilarnom 65. ljetnom festivalu u Ljubljani, nakon nekoliko godina stanke, zagrebačko Gradsko kazalište Komedija ponovo sudjeluje, i to s operetom “Kneginja čardaša” koja će se na programu Ljubljana Festivala izvesti 4., 12., 13. i 14. srpnja, a ansambl Komedije izvest će je u suradnji s orkestrom Slovenskog narodnog gledališča Opere i Baleta Ljubljana, pod ravnanjem maestra Veseljka Barešića. O tome, ali i o novom prostoru, nekadašnjem VIP clubu u kojem će se izvoditi glazbena djela Komedije, za Nacional govori ravnatelj Krešimir Batinić.

NACIONAL: Koliko su gostovanja važna za vaše kazalište i hoće li ih biti više nakon Ljubljane?

Gostovanja su vrlo važna za Kazalište Komediju. Ona su prilika da publika izvan Zagreba pogleda predstave koje inače ne bi imala prilike vidjeti, a gostovanjima širimo krug i profil publike. Važna su i za ansambl koji tako ima priliku pokazati što je u stanju izvesti, ne samo pred ‘’svojom’’ publikom, a i gostovanja su svojevrsni ‘’team building’’. Kazalište Komedija često je na putu, ali moram naglasiti da gostovanja ovise o financijskim mogućnostima organizatora koji nas pozivaju. Nije jeftino ‘’izvući’’ ansambl od stotinjak ljudi izvan naše matične kuće.

NACIONAL: Kako ste zadovoljni proteklom sezonom?

Vrlo sam zadovoljan proteklom sezonom. I premijerne i reprizne predstave iznimno su dobro prihvaćene i praćene punim gledalištem. Na repertoar su postavljena četiri premijerna naslova: opereta “Kneginja čardaša”, komedija “Nije bila Peta, bila je Deveta”, domaći mjuzikl “Byron” te vodvilj “Talijanski slamnati šešir”. U protekloj sezoni mjuzikl “Jalta, Jalta”, zaštitni znak Komedije, doživio je svoju dvjestotu izvedbu u novoj produkciji, na što smo vrlo ponosni. “Mamma mia!” bila je na turneji po Jadranu (Zadar, Poreč, Rijeka i Split), a u ožujku je Komedija s predstavom “Bljesak zlatnog zuba” gostovala u Akzent Theatru u Beču.

NACIONAL: Što biste izdvojili kao poseban uspjeh?

Kao poseban uspjeh izdvojio bih spomenuto gostovanje u Beču s predstavom “Bljesak zlatnog zuba” kao i nadolazeće gostovanje na Festivalu u Ljubljani, gdje ime Kazališta Komedija stoji uz bok svjetskim, renomiranim ansamblima i umjetnicima. Raduje me činjenica da smo otvorili put međunarodnih suradnji i nadam se da ćemo tim putem i nastaviti.

NACIONAL: Komedija je na korištenje dobila prostor VIP cluba, u kojem će se izvoditi komorni i drugi glazbeni programi. Hoće li to biti Komedijine predstave ili će se raditi programi posebno za taj prostor? Poznato je da Komedija ima veliki problem s malom dvoranom u kojoj nema dovoljan broj sjedala, a velik je interes za brojne predstave.

Tako je. Kazalište Komedija dobila je na korištenje prostor bivšeg VIP cluba. Ideja je da se tim prostorom obogati kulturna i turistička ponuda Zagreba programima koji će ponuditi jazz koncerte, pod vodstvom Matije Dedića, i kabaretske predstave koje će osmišljavati Miro Ungar. Ako se sve posloži kako je planirano, vjerujem da će se prvi programi moći vidjeti već ove jeseni. Programi za ovaj prostor posebno će se osmišljavati i upravo smo u razgovorima i pregovorima te osmišljavanju programa koji će s jedne strane biti prilagođeni tehničkim mogućnostima i karakteristikama prostora, a s druge zanimljivi publici. Za te programe bit će izdvojena posebna proračunska i programska sredstva. U svakom slučaju, siguran sam da će ovakav kvalitetan program ubrzo naći put do svoje publike, a Zagreb dobiti scenu kakva mu nedostaje i koja će postati neizostavna točka na kulturnoj mapi grada.

Komentiraj