Koji otpad ide u koji spremnik? Evo detaljnih uputa

Autor:

24.06.2022., Zagreb - Kontejneri prepuni smeca na zagrebackim ulicama. Kozarcaninova ulica.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

U Zagrebu od 1. listopada počinje novi sustav naplate odvoza otpada po kojem će, uz fiksnu cijenu na mjesečnim računima od 45 kuna za fizičke osobe i 90 kuna za pravne, građani koji odvajaju otpad plaćati manje račune.

Tom fiksnom iznosu dodavat će se cijena utrošenih vrećica za miješani komunalni otpad, pa će se tako doći do mjesečnog utroška za odvoz otpada.

Miješani komunalni otpad odlagat će se samo u standardiziranim ZG vrećicama, pa će oni koji više odvajaju kupovati manje vrećica. ZG vrećice bit će dostupne u Zagrebačkom holdingu i na 500 prodajnih mjesta, a prodavat će se u pakiranjima od 10 vrećica od sredine rujna. Cijena jedne vrećice od 10 litara je dvije kune, od 20 litara četiri kune, a od 40 litara osam kuna.

U spremnike za miješani komunalni otpad se odlaže sav otpad koji se ne može razvrstati u drugu kategoriju.

Na stranicama Čistoće objavljene su detaljne upute o tome koja vrsta otpada ide u koji spremnik.

Plavi spremnici za papir

U plave spremnike treba odlagati novine, časopise, prospekte, kataloge, bilježnice, knjige, telefonske imenike, slikovnice, kao i pisaći i kompjuterski papir, pisma, uredske tiskovine i papirnate vrećice.

Mape, kartonske fascikle i valovitu ljepenku se također odlaže u plave spremnike, kao i kartonske kutije bez ljepljive trake, plastike i stiropora.

U plave spremnike ne smije se odlagati indigo papir, ugljeni papir, fotografije i fotopapir, kao ni zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete, pelene i slično.

Smeđi spremnici za biootpad

U smeđe spremnike treba odlagati kuhinjski otpad poput ostataka i kore voća i povrća, ljuske jaja, taloga od kave, vrećica od čaja, ostataka kruha, listova salate, blitve, kelja i slično.

Vrtni ili zeleni otpad, kao što su uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća, također ide u smeđe spremnike.

Na isto mjesto mogu ići i male količine ostalog biootpada: kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koji su bili zamotani kuhinjski otpaci.

Ono što se ne smije odlagati u smeđe spremnike su ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti. Isto tako, u smeđi spremnik ne pripadaju pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad, obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća i cigarete.

Zeleni spremnici za staklo

U zelene spremnike treba odlagati samo staklenu ambalažu poput boca i staklenki.

U zelene spremnike ne smije se odlagati prozorsko staklo, automobilsko staklo, kristalno i optičko staklo, armirano staklo, laboratorijsko staklo, staklenu vunu, žarulje i fluorescentne svjetiljke, porculanske i keramičke predmete.

Ravno prozorsko staklo odlaže se isključivo u reciklažna dvorišta.

Žuti spremnik za plastiku

U žute spremnike treba odlagati polietilenske vrećice, folije, filmove, mjehurastu ambalažu. Oni na sebi mogu imati oznake PE-HD, PE-LD, PET, PP i slično.

Također, u žute spremnike idu i ​boce od jestivog ulja, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike, lijekova (osim citostatika), prehrambenih proizvoda i slične ambalaže s oznakama PE- HD, PE-LD, PP i slično.

Čaše i posude od jogurta i sira s oznakama PS i PP, kao i ambalaža za razne prehrambene proizvode od pjenastog polistirena (stiropor, oznaka EPS) također trebaju biti odloženi u žute spremnike, kao i višeslojna ambalaža (tetrapak).

U žuti spremnik se odlaže i ostale proizvode od plastike: boce za osvježavajuće napitke, čepove, plastične tanjure, pribor za jelo (oznake: PE-HD, PP, PVC, PS, PET), kao i konzerve od hrane i limenke od pića.

U žute spremnike ne smije se odlagati plastičnu ambalažu i limenke s ostacima od boja, lakova i motornih ulja, plastičnu ambalažu i limenke s ostacima od kemikalija, kao ni boce i limenke od zapaljivih i eksplozivnih tekućina.

Boce i limenke pod tlakom (npr. propan/butan boce) također se ne može odložiti u žute spremnike.

Spremnici za otpadni tekstil

U spremnike za otpadni tekstil treba odlagati odjeću, ručnike, posteljinu, zavjese, šešire i kape, torbe i krpene igračke, kao i ostale otpadne tekstilne proizvode.

U spremnike za otpadni tekstil ne smije se odlagati obuću, kožne torbe, kao ni pernate jastuke i poplune.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.