Klimatske promjene povećavale rast šuma, ali i dalje prijete brojne negativne posljedice

Unsplash/Andrew Coates

 

Sada je sigurno kako su klimatske promjene povećavale rast šuma i biljaka, no i dalje prijete brojne negativne posljedice kao što je isušivanje jezera i močvara u dijelovima Rusije, povlačenje leda iz Arktičkog kruga u Sibiru i na kraju Skandinavije…

Klimatski servis programa Copenicus je u srpnju zabilježio pola stupnja Celzijusa više temperature na području Europe u usporedbi s prosjekom iz razdoblja od 1981. do 2010. godine. Zabrinjava povećanje prosječne temperature u Španjolskoj i Portugalu, dok su Ujedinjeno Kraljevstvo i Skandinavija u srpnju bili hladniji nego inače.

Povlačenje trajnog leda u Arktičkom krugu već je dulje vremena alarmantan problem. Reportaža iz zapadnog Sibira je pokazala kako se trajni led i dalje nalazi ispod površine tla, no do njega treba kopati sve dublje. Klima u Sibiru je sve toplija, zbog povlačenja i nestajanja leda sve je manje jezera i močvarnih područja.

 

 

Istaknimo kako su nedavno u nekim meteorološkim postajama na Antarktiku i kalifornijskoj Dolini smrti zabilježene rekordno visoke temeprature, dok je dijelove Rumunjske pogodila izrazita suša i uništila poljoprivredne usjeve.

Može se zaključiti kako su negativne klimatske promjene lagano usporile. Uz nove, ponekad “promjenjive” uvjete i nestanak dijela trajnog leda i nekih glečera, očekuje se kako u budućnosti možemo očekivati ponovno zahlađenje.

Uz pridržavanje odredbi iz Pariškog sporazuma i snažnu ekološku svijest od strane velikih tvrtki, automobilske industrije, državnih vlada i pojedinaca na dobrom smo putu prema očuvanju planete i prirode.

Komentiraj