Klasika ili zdrava varijanta? Obje! Donosimo recepte za omiljene čupavce

Čupavci su klasik domaće kuhinje. Poput mnogih drugih danas omiljenih recepata i čupavce smo baštinili iz drugih kuhinja, prilagodili našoj kulturi i dali im neki poseban život. Toliko su se udomaćili da ih smatramo svojima, a malo tko zna da su čupavci Australci.

Prema priči, ove su mekane kockice spužvastog tijesta obučene u masnu čokoladnu glazuru i obilato posute kokosovim brašnom, nastale su slučajno i u nuždi, kao brzi odgovor kuhara na neočekivane goste Lorda Lamingtona.

Australci ih danas, potpuno nepravedno zovu lamingtoni, po Lordu, a ne kuharu. Za razliku od čupavaca koji su se udomaćili diljem Balkana, lamingtoni imaju po sredini biskvita sloj kreme ili džema. Ne zvuči loše, zar ne? Malo kreme od vanilije ili džema od jagoda.

Donosimo Vam recept za omiljene čupavce s bloga Natin pjat!

FOTO: Natin pjat

SASTOJCI

Tijesto (*zdravija varijanta u zagradama sa *)

1/4 maslaca od 250 g

250g šećera (*160 g žutog šećera i 90g meda)

1 vanilin šećer

3 žumanca

300 g brašna (*200 g pirovog brašna i 100 g bijelog brašna)

1 prašak za pecivo

Snijeg od 3 bjelanjka

100 ml mlijeka (*bademovog mlijeka)

Čokoladna glazura:

250 g šećera

100g čokolade za kuhanje

10 žlica mlijeka

3/4 maslaca od 250 g

2 vrećice kokosovog brašna za posip

FOTO: Natin pjat

METODA

Zagrijati pećnicu na 150 stupnjeva.

Umutiti tekuće tijesto od sastojaka redom, izliti u namašćeni pleh te peći na 150 stupnjeva (ventilator) oko pola sata. Tijesto se mora lijepo zlatiti, ali pazite da se ne prepeče, jer će se osušiti.

Glazuru pripremiti na pari. Sve sastojke stavite u vatrostalnu zdjelu iznad pare da se otope i lijepo povežu. Pripazite da vatrostalna zdjela ne dodiruje vodu koja vrije u na izravnoj vatri.

Ohlađeno tijesto narezati na što pravilnije kocke, močiti u toplu glazuru dok je još na pari i uvaljati u kokosovo brašno.

FOTO: Natin pjat

MALE TAJNE

Tajna dobrog čupavca je u biskvitu. Ono mora ostati sočno, biti dovoljno porozno da upije čokoladu, a opet čvrsto da zadrži oblik. Biskvit treba ispeći do zlatne boje ali ne više da se ne bi isušilo.  Čokolada mora prekriti biskvit u cijelosti ali nemojte ga dugo namakati u čokoladi jer ga trebate uvaljati u kokos

Biskvit od pirovog brašna će biti tamniji, a u slučaju meda i maslaca žući i slađi. Med će dati slatkoću i mekoće biskvitu, ali i kompaktnost zbog čega ga je lakše namakati u glazuru.

 

Komentiraj