Kineski veleposlanik u SAD kaže da su odnosi u “ozbiljnim poteškoćama”

Kineski veleposlanik u Washingtonu rekao je u četvrtak da su kineski odnosi sa Sjedinjenim Državama suočeni s “ozbiljnim poteškoćama” i da dvije zemlje ne bi trebale gubiti vrijeme postavljajući ih na pravi put.

Veleposlanik Cui Tiankai rekao je na virtualnoj ceremoniji obilježavanja kineskog Dana državnosti da je Peking spreman razvijati odnose s Washingtonom “dobrom voljom i iskrenošću”.

“Odnos Kine i SAD-a doživljava ozbiljne poteškoće rijetko viđene u posljednjih 41 godinu diplomatskih veza”, rekao je Cui.

Dodao je da je bilo onih koji su pokušavali zaustaviti ekonomski razvoj dviju zemalja i “poticati ideološki sukob i novi hladni rat”.

“Ovo ozbiljno potkopava temeljne interese kineskog i američkog naroda… Vjerujemo da je čvrst i stabilan odnos Kine i SAD-a u interesu obje zemlje”, rekao je.

Cuijevi komentari uslijedili su u vrijeme kada su odnosi Kine i SAD-a potonuli na najnižu točku u posljednjih nekoliko desetljeća tijekom kampanje predsjednika Donalda Trumpa za novi mandat.

Dvije najveće svjetske ekonomije sukobile su se oko niza pitanja od trgovine, tehnološkog i sigurnosnog rivalstva do ljudskih prava i koronavirusa koji je započeo u Kini, prenosi Reuters.

Komentiraj