Kineski hanfu dizajneri predstavili tradicionalne haljine za posebne prigode

Screenshot YouTube

Hanfu dizajneri su se drugu godinu zaredom predstavili javnosti u sklopu Kineskog međunarodnog festivala animiranog filma (CICAF) u gradu Hangzhou.

Tradicionalna kineska odjeća, koju su prije nosili članovi obitelji carskih dinastija i visoki dužnosnici, je sve popularnija. Mnogi danas nose ovu vrstu udobne odjeće u posebnim prilikama. Hanfu u jednom od prijevoda znači “haljina naroda Han”.

Dizajnerica Huang Qiaoen je studirala na tekstilnom tehnološkom fakultetu. Otkriva kako većina haljina ima svoju priču, od simbolike i namjene za razne prigode, blagdane i praznike. Ističe kako su tradicionalni modni dodaci važni, jer dopunjuju cjelokupan izgled.

Vezeni uzorci i motivi, kao što su Mjesec, cvijeće, zec i slično, prenose svoju poruku iz drevnih kineskih priča i vjerovanja. Tradicionalne haljine i kostimi su danas prihvaćenije, nego nekoliko godina ranije, kada je ovaj modni izričaj još uvijek bio dio prošlosti. Paviljon s haljinama je jedan od najposjećenijih izložbenih prostora u sklopu velikog festivala.

Ove godine je postavljena i pozornica, koja služi kao modna pista, dok posjetitelji uživaju u razgledavanju i fotografiranju na posebno uređenim mjestima.

Komentiraj