Kina želi surađivati s Rusijom kako bi što prije pomogla da se smiri situacija oko Sjeverne Koreje, rekao je šef kineske diplomacije Wang Yi ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

“Zajednički je cilj naših zemalja vratiti sve strane za pregovarački stol”, rekao je Wang u telefonskom razgovoru s Lavrovom u petak navečer, a navodi se u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama ministarstva.

Ovaj poziv dolazi u trenutku kada su odnosi između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država krajnje zategnuti.

Američki predsjednik Donald Trump opetovano je izjavio u četvrtak da će se Sjedinjene Države pozabaviti sjevernokorejskim problemom, a ranije je uputio nosač zrakoplova prema Korejskom poluotoku i također je spominjao “armadu” podmornica.

Bliski suradnik Kim Jong Un-a Choe Ryong Hae poslao je upozorenja SAD-u na vojnoj paradi u Pjongjangu u subotu ujutro održanoj u povodu 105. obljetnice rođenja osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga. “Ako SAD nastavi s bezobzirnim provokacijama, naša revolucionarna snaga odmah će odgovoriti uništavajućim napadom; odgovorit ćemo istom mjerom – na potpuni rat potpunim ratom, na nuklearni rat našim nuklearnim udarom”, kazao je.

“Kina je spremna usko surađivati s Rusijom kako bi pridonijele smirivanju situacije na poluotoku i ohrabrile strane da nastave dijalog”, rekao je Wang Yi misleći na prekinute šestostrane nuklearne pregovore.

“Sprječavanje rata i kaosa na poluotoku u skladu je sa zajedničkim interesima Pekinga i Moskve”, istaknuo je on.

Komentiraj