Kina je formalno uhitila dva kanadska državljanina zbog krađe državnih tajni

Kineske su vlasti formalno uhitile dvojicu kanadskih državljana, koji su pritvoreni prošle godine, zbog krađe državnih tajni, rekla je vlada u četvrtak, čime će vjerojatno pogoršati napetosti između Ottawe i Pekinga.

Poduzetnik Michel Spavor koji je radio sa Sjevernom Korejom i bivši diplomat Michael Kovrig uhićeni su odvojeno u prosincu, netom nakon što je Kanada uhitila financijsku ravnateljicu Huaweija Meng Wanzhou koju čeka izručenje SAD-u.

Kina je opetovano tražila puštanje Meng te je ljutito reagirala na postupak izručenja protiv nje.

“Prema odobrenju kineskih tužitelja, u proteklih je nekoliko dana odobreno uhićenje po zakonu Michaela Kovriga zbog sumnje na zločin prikupljanja državnih tajni i obavještajnih podataka za strane sile te Michaela Spavora, zbog sumnje na zločin krađe i ilegalnog pružanja državnih tajni stranim silama”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Lu Kang

Mjere su sukladne zakonu, rekao je Lu, a Peking se nada kako Kanada “neće dati neodgovorne primjedbe” o provođenju zakona i pravosudnim postupcima u Kini.

Kanada je osudila potez.

“Kanada snažno osuđuje njihovo neosnovano uhićenje, kao što smo osudili njihovo neosnovano pritvaranje 10. prosinca. Ponavljamo naš zahtjev da Kina smjesta pusti na slobodu gospodina Kovriga i gospodina Spavora”, reklo je kanadsko ministarstvo vanjskih poslova.

Komentiraj