KBC Zagreb jedan od predvodnika Europe – predstavio projekt genskog čitanja tumora

Autor:

13.06.2023., Zagreb- Konferencija za novinare KBC-a Zagreb u povodu otvaranja laboratorija za gensko profiliranje tumorskog tkiva. 
                
 Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

KBC Zagreb predstavio je projekt koji postoji u samo još dvije druge europske zemlje. Radi se o genskom čitanju tumora, specifično o laboratoriju koji omogućava određivanje najprimjerenije terapije za onkološke bolesnike kako prenosi HRT

Ciljana terapija i učinkovitije liječenje onkoloških bolesnika glavne su nakane projekta, kao i manja štetnost terapije. Radovi na samom laboratoriju dobro napreduju, te bi se trebao otvoriti u srpnju iduće godine kako bi se tamo mogli testirati pacijenti iz cijele Hrvatske, a voditelji projekta pretpostavljaju kako će im dolaziti i uzorci iz susjednih zemalja.

“Ono što će nam ovaj laboratorij omogućiti je da dobijemo najnoviju opremu i da analiziramo puno veći broj pacijenata. No, on će biti zamašnjak za cijelo zdravstvo, ne samo za KBC Zagreb. I on će imati brojne, multiplicirajuće pozitivne učinke na cijelo zdravstvo. Takva metoda se može koristiti ne samo za analizu onkoloških pacijenata, nego i za druge bolesti”, rekao je pročelnik Centra za translacijska i klinička istraživanja KBC Zagreb Fran Borovečki. Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 12 milijuna eura.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.