KARNEVAL U OPATIJI: ‘Balinjerada’ potvrdila da je najluđa utrka na svijetu

Trideset i sedmi put ove su nedjelje „zaroštale“ balinjere u Opatiji, ali prvi puta kao dio službeno zaštićene manifestacije Balinjerada jer je Turistička zajednica grada Opatije zaštitila žig i ime popularnog tradicionalnog karnevalskog događanja, potvrdivši tako njegovu originalnost i izvornost.

Glavna opatijska ulica, odnosno spust od hotela Paris do Slatine, ponovno je postala staza za „najluđu utrku na svijetu“, niz koju su se spuštala različita vozila na kugličnim ležajevima, izrađena u kućnoj radinosti.  ‘Monopatini’ i ‘karići’, kako ih ovdje zovu, jurila su nizbrdo, a njima su upravljale maštovito odjevene maškare u duhovitim kreacijama. Duž cijele staze bodrili su ih povicima i pljeskom, i najbrže i najsporije,  brojni posjetitelji.  Uz njih, na Balinjeradi su se pokazala i ‘Merikanska vozila’, elaborirane putujuće konstrukcije u koje su uloženi mjeseci rada i truda kako bi predstavile svoju kreativnost, ali i izrazile stav. Umjesto za brzinu, sudionici ove kategorije dobivaju nagrade ‘za lepo videt’.

Uz čelnike Grada Opatije i Turističke zajednice prvi su , u protokolarnom spustu, niz stazu krenuli i brojni gosti ovog jedinstvenog pusnog okupljanja, delegacije iz Hrvatske i inozemstva, među kojima gradonačelnik poljskog grada Zakopane Lezsek Dorula, župan slovenskog Pirana Đenio Zatković, gradonačelnik austrijskog grada Bad Ischl Hannes Heide te gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić.

 

Komentiraj