Karanušić: “Zapušten restoran postat će opet omiljeno izletište”

Teo Karanušić, novi zakupnik Kraljičinog zdenca, najavljuje bogatu gastronomsku i kulturnu ponudu u legendarnom zagrebačkom izletištu

Crna kraljica je prema legendi bila nesretna kraljica koju su kao djevojčicu udali za ugarskog kralja Sigismunda. Zapamćena je po svojoj ljepoti, ali i okrutnosti. Imala je crnu kosu, jahala crnog konja, nosila crnu odjeću, a najbolji prijatelj bio joj je zli crni gavran. Njezino ime vezano je uz mračne političke spletke i izrazito nasilnu obitelj. O njoj se u podsljemenskim selima i danas pričaju strašne priče. Crna kraljica je prema legendi dala sebe i Medvedgrad vragu kako bi spasila svoje blago. Umrla je 1451. od kuge.
Po njoj je nazvano i sljemensko izletište Kraljičin zdenac koje je bilo popularno do 2016. godine, kada je zbog pravne zavrzlame zatvoreno. Izletištu je stavljen ključ u bravu zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između države i Grada Zagreba. Prošle godine taj je pravni spor riješen, a nakon što je Grad prihvatio njegov prijedlog na javnom natječaju za davanje u zakup poslovnih prostora i garaža, Teo Karanušić udahnut će izletištu i restoranu novi život.
Zbog epidemiološke situacije, ljudi provode više vremena u prirodi, a na ponovno otvorenje izletišta Zagrepčani neće morati dugo čekati. Bez obzira na poteškoće na koje su naišli zbog stanja u kojem su zatekli izletište, Karanušić kaže kako je najteži dio već napravljen te da radovi idu svojim tokom, a otvorenje očekuju u lipnju. „Izletište je zatvoreno od 2016. a prije toga također nije bilo održavano na način na koji je trebalo biti. Instalacije su bile jedan od najvećih problema, vodovodne cijevi su bile popucane te je voda doslovno šikljala iz zidova, morali smo uvesti potpuno nove električne instalacije. Na terasi su se stvorile jame koje nisu bile sigurne za izletnike pa su se zato morale dizati sve ploče, ravnati teren pa stavljati nove ploče. Klupe i stolovi koji su nas dočekali nisu bili za korištenje i morali su se maknuti, što je također bio problem jer su bili truli i zabijeni u pod. Većina toga je bila u derutnom i neuporabljivom stanju koje je utjecalo ne samo na izgled, već i funkcionalnost samog izletišta, prepričava Karanušić.
Karanušić je do nedavno bio vlasnik rent a car tvrtke, a odlučio se za obnavljanje Kraljičinog zdenca zbog ljubavi prema kulinarstvu, ali i zbog uspomena iz djetinjstva na omiljenom izletištu Zagrepčana. „Otkad sam bio dijete zanimalo me sve što ima veze s kuhanjem, uvijek sam gledao kako mama kuha, upijao informacije i učio neke nove vještine vezane uz kulinarstvo. Odrastajući želja za kuhanjem se povećala pa sam došao na ideju kako bi bilo dobro jednoga dana otvoriti restoran. Neko vrijeme sam tražio na gradskim i državnim natječajima prostore za najam te slučajno naišao na Kraljičin zdenac. Budući da sam rođen i odrastao u Zagrebu te sam kao dijete posjećivao Kraljičin zdenac, odlučio sam kako je to projekt kojim se želim baviti.
Zagrepčani se izletišta sjećaju po mirisu domaće hrane, a Karanušić to ne planira mijenjati. U restoranu planira zadržati zagrebački štih, a nudit će i pića pivovare Medvedgrad. Smatra kako je Kraljičin zdenac izletište koje je jedno od simbola Medvednice i Grada Zagreba te mu planira vratiti stari sjaj. „U ponudi ćemo imati jela koja su poznata u našem kraju poput špek fileka, graha, sarme, štrukli, štrudli, žganaca, restanog krumpira, mlinaca i slično. Jela neće biti samo mesna i uvest ćemo i neke vegetarijanske obroke kako bi svako pronašao nešto za svoj gušt, objašnjava Karanušić za Zagreb News.
Što se tiče uređenja izletišta, nakon potrebnog raščišćavanja smeća i okoline, Karanušić planira postaviti ručno rađene klupe i stolove od hrastovine i dječje igralište. Također, planira obnoviti i ribogojilište s lugarnicom koje je izgrađeno nakon Drugog svjetskog rata, a tijekom godina je zbog neodržavanja devastirano. Na Medvednici, kaže, nema dovoljno sadržaja za mlađe izletnike, a izgradnjom dječjeg igrališta i organizacijom drugih sadržaja za djecu, zapušteni dom pretvorit će u omiljeno izletište za cijele obitelji. „U kontaktu smo s lokalnim umjetnicima te su u planu razne radionice poput slikanja po vodi, izrada figurica s fimo masom, izrada nakita… Djeca će također imati kutak za bojanje, moći se farbati crteže naše maskote medvjeda Zdenka. Budući da je Kraljičin zdenac poznat po legendi, predstave će biti osmišljene tako da se djeci prenese blaža verzija legende o Crnoj kraljici, rekao je Karanušić.

Komentiraj