Kako su se upoznali José Saramago i njegova Pilar

Portugalski književnik José Saramago se dva put ženio. Sa prvom ženom ima jednu kći. Drugi put je kako sam kaže to ipak bila ljubav za sva vremena.

Pilar del Río je već bila priznata novinarka u Španjolskoj kada je pročitala njegovu prvu knjigu. Knjiga ju je fascinirala i podstakla da odjuri u knjižaru i potraži drugu knjigu istog autora. Zatim ga je pratila u TV emisijama i u novinama. Pronašla je njegov broj i nazvala ga telefonom: “Ja sam vaša čitateljica”, rekla mu je. Uskoro dolazim u Portugal, ja bih vas upoznala.”

Nije ga pitala za intervju. Saramago je navikao da ga zovu novinari sa sličnim zahtjevima. Nije imao nikakvih problema oko toga. Sastali su se u četiri sata popodne u hotelu. Otišli su iz hotela prošeteti prema manastiru Jeronimos, stazama kojima je hodao najveći portuglaski pjesnik Fernando Pesoa. I tako je započela veza, iako je razlika bila 28 godina. On je imao 64, a ona 36 godina.

Pilar je ubrzo postala njegova prevoditeljica s portugalskog na španjolski. Imali su slijedeći obrazac rada: Saramago bi napisao dvije stranice dnevno (nikada nije otišao dalje od te mjere) i ostavio ih na stolu Pilar. Ona je čitala i prevodila. Sutradan, Saramago je ispravljao. Na taj način, knjiga je rađena u isto vreme i na portugalskom i španjolskom.

José Saramago je preminuo u 18. lipnja 2010. Imao je 87 godina.

Komentiraj