Kako se Pavle Vuisić pred Titom pojavio u bermudama

Rodio se 10. srpnja 1926. godine u Beogradu. Prije početka glume, bavio se novinarstvom u Radio Beogradu i studirao je pravo. Godine 1950. dobiva malu ulogu u filmu Čudotvorni mač, kojim započinje njegova filmska karijera. Iako je cijenjen kao jedan od najznačajnijih likova jugoslavenskog glumišta, nije uspio upisati Fakultet dramskih umjetnosti.

Pavle Vuisić nije volio nagrade i popularnost te je odbio nastupati u inozemstvu. Živio je boemski, volio je Dunav na kojem je imao brojne čamce. Pokopan je po svojoj želji u miru, samo u krugu obitelji.

Jednom je u ‘Belom dvoru’ organizirana specijalna projekcija ‘Bitke na Neretvi’ za Tita. Paju su ravno s Ade odveli na projekciju, pošao je nevoljko, ali kad su ga pokušali za tu priliku obući u odijelo, kap je prelila čašu. Odbio je. Stajao je tamo namršten u svojim bermudama, raskopčanoj prugastoj košulji i papučama, a onda se iznenada, primijetivši komešanje na putu ka dvorani, pred njim ukazao Tito. “Druže, jesu li vaši šoferi nosili odela i kravate u ratu? Teraju me da ovo obučem, a svi znaju da sam ja u filmu šofer Jordan”, rekao je Paja. Broz se nasmijao i poveo ga na piće u susjednu prostoriju. Projekcija je kasnila, a Paja o svom razgovoru sa Titom nikada nije pričao nikome.

Komentiraj