Kako je počela priča o prokletstvu Tutankamonove grobnice

Na današnji dan 1923. godine je engleski arheolog Howard Carter otvorio grobnicu faraona Tutankamona. Mnoge grobnice u Egiptu bile su opljačkane i otkrivene, no Carter je vjerovao kako je ova još uvijek zapečaćena. Ulaz je pronađen u studenom 1922. godine, a tri mjeseca poslije Carter je konačno ušao u odaju u kojoj se nalazio sarkofag.

Grobnica je uspjela ostati sačuvana i netaknuta preko tri tisuće godina, sadržavajući dragulje, zlato, oružje, kočiju, odjeću i drugo faraonovo nasljeđe. Pronađene stvari razvrstane su i popisane, te su dio slavne putujuće izložbe ‘Tutankamonovo blago’ čije je stalno sjedište u Egipatskom muzeju u Kairu.

Nakon otkrića grobnice, svijetom se proširila priča da postoji kletva koja će svakome tko uđe u grobnicu oduzeti život. Lord Carnavorn, sponzor Carterove ekspedicije, umro je samo četiri mjeseca nakon ulaska u grobnicu. Još je nekoliko članova Carterovog tima izgubilo život u nadolazećim godinama, a kletva je polako pala u zaborav. Carter je nakon senzacionalnog otkrića Tutankhamonove grobnice poživio još 16 godina te na taj način opovrgnuo sva nagađanja o «prokletstvu». Mnogo više od naklapanja o faraonovu prokletstvu njega je do kraja života mučila jedna druga pomisao: ako je mali i beznačajni vladar poput Tutankhamona sa sobom u grobnicu ponio tolika bogatstva, što se tek nalazilo u grobnicama velikih vladara!?

Komentiraj