Kako će neočekivana smrt Milana Bandića utjecati na gradnju novog stadiona u Sesvetama

Prošloga tjedna počeli su zemljani radovi na 12 milijuna eura vrijednom projektu u Sesvetama, gdje je Bandić planirao početak svoje kampanje, a kojem se otprije protive lokalne udruge tvrdeći da je zemljište nelegalno oduzeto lokalnoj gimnaziji

Dok se još čeka na puštanje u rad sljemenske žičare, najveće investicije Milana Bandića čija je gradnja dosegla iznos od blizu 700 milijuna kuna, nakon njegove neočekivane smrti otvara se još jedno intrigantno pitanje – kakva sudbina očekuje najavljenu i planiranu gradnju nogometnog stadiona u Sesvetama za 8000 gledatelja. Hoće li ta investicija, procijenjena u startu od 10 do 12 milijuna eura, najavljena uoči lokalnih izbora doista biti realizirana nakon Bandićeve smrti?

Odgovor na to pitanje pokazat će radi li se o smislenoj dugoročnoj razvojnoj investiciji ili još jednom prigodnom predizbornom triku. A doznat će se vrlo brzo, već po dinamici zbivanja u sljedećim mjesecima.

Nažalost, jedan od najdugovječnijih zagrebačkih gradonačelnika prošle je subote u kasnim večernjim satima preminuo od posljedica srčanog udara. Nekoliko dana prije tog tragičnog događaja, izlaskom teških bagera u Sesvetskoj dolini na katastarskoj čestici broj 1200, na kojoj je smještena sesvetska gimnazija, počeli su zemljani radovi. Upravo je tako u Sesvetama bio zamišljen i početak izborne kampanje Milana Bandića za njegov sedmi gradonačelnički mandat. Gradnji tog stadiona nadao se i Pero Karatović, predsjednik nogometnog kluba Sesvete, drugoligaša kojim je predsjedao i poslovni čovjek Zvonimir Zubak, poznat po trgovini oružjem.

Ta naprasno prekinuta Bandićeva kampanja u Sesvetama počela je uz žestoki otpor Udruge Zelene i plave Sesvete. Udruga smještena u prostorijama nekadašnje tvornice mesne industrije „Sljeme“ iz Sesveta nekoliko mjeseci na društvenim je mrežama vodila borbu s gradonačelnikom, poglavarstvom grada Zagreba i lokalnom samoupravom. Smatraju da je gradska administracija protupravno „otela“ sesvetskoj gimnaziji komad zemljišta i krenula u gradnju stadiona. Ta najmnogoljudnija zagrebačka četvrt s više od 90.000 stanovnika koja ima više stanovnika od tri hrvatska grada zajedno, Koprivnice, Varaždina i Krapine, izborno je iznimno potentna, a u njoj je dosad uvijek dominirao Bandić. On je planirao tu dominaciju ponoviti i na svibanjskim lokalnim izborima, a i Stjepan Kezerić, predsjednik vijeća gradske četvrti Sesveta član je Stranke rada i solidarnosti.

 

Dio projekta je i gradnja parkirališta koje se navodno nalazi na zemljištu gimnazije čiji ravnatelj, po tvrdnjama predstavnika udruga, nije imao pojma o tome da na prostoru njegove škole počinju građevinski radovi

 

Što je bio poticaj ovoj sesvetskoj udruzi da posumnjaju u početak gradnje stadiona u Sesvetama objasnio nam je Ante Damjanović, predsjednik Udruge Zelene i plave Sesvete: „Koncem prosinca prošle godine Krešimir Antolić iz uprave Dinama najavio je da se Dinamo seli u Sesvete, da je dobivena građevinska dozvola i da će na tom stadionu moći doći 8000 gledatelja. Krenuli smo u propitivanje i otkrili da je napravljena preparcelacija, da je otkinut dio zemljišta od parcele gimnazije. Više ne pripada sesvetskoj gimnaziji. Prema toj građevinskoj dozvoli, sve je smješteno u sportski kompleks NK Croatia Sesvete na novoformiranoj katastarskoj čestici, ali i dijelu katastarske čestice broj 1200 koji pripada gimnaziji. Sada je sve to prešlo na uporabu nogometnom klubu Sesvete. Projekt tog stadiona javno je dostupan, a mi to smatramo problemom. Cilj nam je obraniti pravo gimnazijske dvorane da normalno funkcionira. Da to zemljište ostane u funkciji gimnazije i namjene iz njene uporabne dozvole. Smatramo da se nečemu što je najvrednije u Sesvetama, a to je gimnazija, među ponajboljima u Hrvatskoj, oduzima njena vrijedna misija“.

No na tom budućem stadionu protiv kojeg su se pobunili ovi Sesvećani mogle bi se igrati i međunarodne utakmice po standardima Uefe, a dio Nacionalovih sugovornika je procjenjivao da bi ta investicija od desetak milijuna eura mogla koštati i višestruko više, sudeći po dosadašnjim graditeljskim pothvatima preminulog gradonačelnika. Pri tome podsjećaju na žičaru za Sljeme, čije je otvaranje već nekoliko puta odgađano. Prema javno dostupnim podacima, cijena sljemenske žičare višestruko je narasla dosegavši približno 600 milijuna kuna bez PDV-a. Nezavisni zagrebački zastupnik Renato Petek izračunao je da kad se tome doda i 112 milijuna kuna kamata za kredite, troškovi izgradnje sljemenske žičare bit će veći i od 700 milijuna kuna, pa će tako postati i najskuplja žičara sagrađena u svijetu.

Nedavno preminuli gradonačelnik Milan Bandić upravo je na mjestu na kojem su počeli radovi kod sesvetske gimnazije planirao početak svoje kampanje. PHOTO: Patrik Macek/PIXSELL

 

Za sve ovo što je Damjanović rekao za Nacional podastro je i opsežnu dokumentaciju: građevinsku dozvolu koju je 21. ožujka 2017. izdao gradski Ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, rješenje tog gradskog ureda od 27. travnja 2020. kojom je ta građevinska dozvola dobila produženje do 14. travnja 2023. i nacrt dokumenta na kojem je crvenom bojom označena odlomljena površina od gimnazijske parcele iz katastarske čestice 1200. Započeti zemljani radovi u Sesvetskoj dolini bili su dodatan znak za uzbunu Udruzi Zelene i plave Sesvete. Dokazuju da je gradska administracija u Sesvetama „otela“ 15.000 kvadrata zemljišta sesvetskoj gimnaziji. Donedavno je gimnazija bila u posjedu cijele katastarske čestice 1200 od ukupno 49.550 četvornih metara gradskog zemljišta, a sada je, tvrde u toj udruzi, od tog zemljišta odlomljeno 14.539 četvornih metara i prebačeno u novoformiranu katastarsku česticu. I to je upravo onaj dio zemljišta na koji su sada došli građevinski strojevi za zemljane radove i počeli kopati.

No nakon iznenadnog odlaska Bandića postala je izvjesna i druga opcija, a o njoj su za Nacional govorili Stjepan Kezerić, predsjednik vijeća gradske četvrti u Sesvetama i dvojica pročelnika iz zagrebačkog poglavarstva, Ivica Lovrić i Milan Pavelić. Po njima, započeti građevinski radovi namijenjeni su gradnji parkirališta za potrebe gimnazijske dvorane. Kezerić odbija tvrdnje da je u Sesvetama započeo novi zakulisni projekt izgradnje stadiona.

 

‘Cilj nam je obraniti pravo gimnazijske dvorane da normalno funkcionira. Da to zemljište ostane u funkciji gimnazije i namjene iz njene uporabne dozvole’, tvrde iz udruge Zelene i plave Sesvete

 

„Nažalost, ne gradimo stadion, iako bih bio među prvima za to da se gradi. To bi bio dodatni pokazatelj da će se obnavljati i stadion Dinama u Maksimiru. Dinamo bi u tom slučaju za vrijeme obnove stadiona igrao utakmice u Sesvetama. Veliki sam dinamovac. Član sam i skupštine Dinama. Točno je i to da je član uprave Dinama Krešimir Antolić izjavio da će se početi graditi stadion Dinama u Sesvetama, ali to nije povezano sa mnom. Takva odluka u gradskoj skupštini nije donesena“, rekao je Kezerić kojem je proteklog tjedna, kako tvrde Nacionalovi izvori, pred kuću navodno došla i skupina Bad Blue Boysa da bi mu prijetila.

Kezerićeve tvrdnje podupiru i dvojica gradskih pročelnika, Ivica Lovrić, pročelnik gradskog ureda za obrazovanje i Milan Pavelić, pročelnik gradskog ureda za sport i mlade. Pavelić se posve neočekivano pojavio u Kezerićevom uredu u zgradi bivše općine u Sesvetama, gdje smo prošloga tjedna imali zakazani razgovor s Kezerićem. Svi oni ponavljaju da je u Sesvetskoj dolini počela gradnja parkirališta sa 147 parkirnih mjesta za automobile i 3 parkirna mjesta za autobuse za potrebe gimnazijske dvorane. Sve je to, kako pojašnjavaju, bilo predviđeno i uporabnom dozvolom za gimnazijsku dvoranu iz davne 2002. To je bio jedan od uvjeta iz uporabne dozvole koji se kasnije trebalo ispuniti, a do danas nije realiziran. Lovrić nam je i uručio tu uporabnu dozvolu i rekao: „Dođite u Sesvete 15. travnja. Do tada će radovi na parkiralištu biti završeni. Vidjet ćete da će biti otvoreno parkiralište za gimnazijsku dvoranu. Ništa drugo“.

Međutim, prema procjeni Ante Damjanovića, gradonačelnik Bandić u ovu predizbornu kampanju krenuo je „kradom i pod krinkom navodne gradnje parkirališta“ u Sesvetskoj dolini. Po njemu, riječ je o početku protupravne realizacije projekta nogometnog stadiona za drugoligaša NK Sesvete. Damjanović tvrdi da o početku tog budućeg građevinskog pothvata sve do početka zemljanih radova Slavko Ivanković, ravnatelj sesvetske gimnazije, nije imao pojma. Nije tako znao da njegova gimnazija više nije u posjedu dijela katastarske čestice za koju je dobila građevinsku dozvolu. Iz udruge su ga o tome obavijestili. A ravnatelj gimnazije Ivanković sve donedavno nominalno je trebao biti odgovoran za upravljanje tim zemljištem. Kao i obično, Bandić nikada u izborne kampanje nije kretao bez nesvakidašnjih obećanja, a Sesvete su mu kao najmnogoljudnija zagrebačka četvrt bile najizdašniji bazen sklonih mu birača.

Gradnji stadiona u Sesvetama nadao se i Pero Karatović, predsjednik nogometnog kluba Sesvete, koji kaže da se nadao ispunjenju obećanja o gradnji stadiona koji će moći ugostiti međunarodne utakmice. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Damjanović sumnja u tvrdnje Kezerića, Lovrića i Pavelića: „Znam koliko su Bandiću bile važne Sesvete pa ako se to navodno parkiralište nije gradilo 18 godina, ne znam zašto je sada odjednom postalo tako važno, a da se nešto veće iza toga ne krije. Mislim da svi prepoznaju značaj Sesveta u izborima. Nadomak centra Sesveta nastalo je i novo naselje Novi Jelkovec s 5000 stanovnika koje ima i srednju školu, trgovački centar, ali nije prometno povezano s centrom Sesveta. Bilo bi prirodno da od Novog Jelkovca možete doći do centra Sesveta za osam minuta pješke, ali trenutačno morate ići na nivelaciju ulicom Ljudevita Posavskog. Sada trebate više od 20 minuta do pola sata da u vrijeme špice autom dođete do Sesveta. Valjda je to veći prioritet od stadiona. Sesvete su najveća gradska četvrt i po prostoru i stanovništvu, a jedino što funkcionira u Sesvetama je ta gimnazija, pa joj sada idemo uzeti 15.000 kvadrata zemljišta“, rekao je Damjanović.

Naglašava da su ti radovi obavijeni velom tajne pa „nema ni table na gradilištu gdje su počeli radovi, a na toj bi tabli trebalo pisati što se gradi, tko je investitor, tko su izvođači radova“. Marijo Spajić, krajobrazni arhitekt iz Udruge Zelene i plave Sesvete, objašnjava da priču o tome kako se gradi parkiralište za gimnazijsku dvoranu demantiraju činjenice. Ako se gradi to parkiralište za gimnaziju, onda se ono formalno ne gradi na katastarskoj čestici iz uporabne dozvole za tu dvoranu. „U nijednom trenutku nismo problematizirali treba li se ili ne treba graditi stadion. Problematiziramo način donošenja građevinskih dozvola, odnosno preklapanja građevinskih dozvola i oduzimanja zemljišta gimnaziji i gimnazijskoj dvorani. Zemljište je oduzeto iz građevinske dozvole gimnazije, a samo pitanje parkirališta za potrebe stadiona moglo se riješiti negdje drugdje. Cijelo područje od gimnazije pa do budućeg nastavka Branimirove ulice urbanističkim je planom predviđeno za sport i rekreaciju. Tako se na toj lokaciji mogu otkupiti zemljišta, pa tamo realizirati parkiralište za stadion. Ovaj prostor naslonjen na gimnaziju i njenu dvoranu treba privesti svrsi predviđenoj njenom građevinskom i uporabnom dozvolom. To je ono što zastupamo, da se poštuju zakoni. Dvije građevinske dozvole ne smiju se preklapati, a to je sada slučaj u Sesvetskoj dolini“, rekao je.

 

‘Na stadionu će igrati Dinamo, Dubrava i Sesvete. Dubrava i Sesvete zajedno imaju 320.000 stanovnika, koliko ima i Split, a nemamo stadion za Prvu ligu’, kaže predsjednik NK Sesvete Pero Karatović

 

Damjanović i Spajić iz Udruge Zelene i plave Sesvete bili su inicijatori i jedinog europskog projekta u Sesvetama nastalog u suradnji sa zagrebačkim Arhitektonskim fakultetom pod nazivom ProGIreg koji je iz europskih fondova povukao iznos od 1,5 milijuna eura.

„Cilj projekta bio je razvijanje zelene infrastrukture u svrhu urbane regeneracije bivših industrijskih zona u Sesvetama, a kriteriji su bili održivi urbani razvoj, implementacija zelenih i pametnih tehnologija, zdrav način života, socijalne inovacije kao dio vizije jednakog urbanog razvoja unutar gradskih četvrti. Riječ je o revitalizaciji industrijskog prostora, a naša je udruga radeći na tom projektu pokušala uspostaviti neke standarde za industrijski devastirana područja. Želimo uvesti planiranje i red u Sesvetama, a ne da nam se dogodi da nam u Kašini naprave limenku i proglase je ljetnom koncertnom pozornicom. Danas je zovem drvarnicom. Pokušavamo promišljati intervencije u prostoru na planski, organizirani način. Nitko nema pravo reći da je sve to ionako gradsko zemljište, pa na njemu možemo raditi što hoćemo. Ako je projekt stadiona važan, onda on mora proći nekakvu evaluaciju. Vidjeti što to znači s aspekta zaštite okoliša, prostornog planiranja, tko će to financirati, tko će time upravljati, kako regulirati promet preopterećenom Bistričkom cestom, prometnicom koja povezuje Sesvete sa svetištem u Mariji Bistrici“, objašnjava Damjanović.

Nasuprot Damjanoviću Pero Karatović, predsjednik nogometnog kluba Sesvete, očekivao je nešto posve drugo od Bandića. Nadao se da će ispuniti svoje nekadašnje obećanje koje je i njemu najavio. Izgraditi stadion za međunarodna natjecanja sličnih dimenzija kao što je novi stadion u Rijeci na Rujevici za 8000 gledatelja, potencijalno i za 10.000. I Peru Karatovića posjetili smo u sesvetskom naselju Barutanski Jarak, gdje su smještene prostorije i sadašnji stadion nogometnog kluba Sesvete. Stadion i njegove prostorije, kako je rekao Karatović, obnovljeni su vlastitim sredstvima kluba nakon što su izgorjeli 1994. u eksploziji streljiva u vojnom skladištu u obližnjoj šumi.

Mario Spajić, Ante Damjanović i Radoslav Dumančić, predstavnici udruge Zelene i plave Sesvete koji upozoravaju na nepravilnosti u projektnoj dokumentaciji za izgradnju stadiona u Sesvetama. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

Pero Karatović uvjeren je da izgradnja stadiona u Sesvetama nije bila nemoguća misija, nego prijeka potreba. Evo što je on rekao: „Računali smo da će gradonačelniku Bandiću gradnja stadiona u Sesvetama biti izazov. Budući da taj budući stadion ima urednu dokumentaciju i građevinsku dozvolu mogao se početi graditi već u ponedjeljak, a s obzirom na sređene papire lako se moglo aplicirati i na sredstva iz europskih fondova. Zadnji put na izborima u Sesvetama gradonačelnik Bandić dobio je 14.000 glasova više od Anke Mrak Taritaš. Tu je ostvario pobjedu, a svakoga tko da i jednu kunu za sport osobno podržavam. Oko ishođenja građevinske dozvole za budući stadion uz Bandića jako nam je puno pomogao i pročelnik Lovrić. Smatram da je Bandić znao zašto nešto gradi. Da nije tako, ne bi šest puta pobjeđivao na izborima. Mora se nešto graditi. U svijetu nema mjesta s više od 50.000 stanovnika, a da nema svoj stadion. Sesvete ima skoro 100.000 stanovnika, a nema stadiona“.

Tako nam je Karatović otkrio i da je od ukupno 16.307 glasova koliko je Bandić na prošlim izborima dobio više od Anke Mrak Taritaš samo u Sesvetama dobio čak 14.000 glasova više. Naglasivši da je njemu „nogomet način života“, evo što je još rekao zalažući se gradnju stadiona u Sesvetama:

„Budući stadion će biti ozbiljan i s njim će upravljati ustanova za upravljanje sportskim objektima grada Zagreba kao što upravlja sa stadionom u Kranjčevićovoj. Na njemu će moći igrati Dinamo, Dubrava i Sesvete. Dubrava i Sesvete zajedno imaju 320.000 stanovnika koliko ima Split, a nemamo stadion za prvu ligu. Naravno da bi na njemu igrali i drugi klubovi iz prve lige jer je Kranjčevićeva prenatrpana. Tamo igraju Rudeš, Lokomotiva i druga momčad Dinama. Zagreb ima više od 700.000 stanovnika, a u 30 godina nije napravljen nijedan stadion. Gradonačelnik je puno toga napravio, ali nije uspio napraviti stadion. Jako puno je davao za sport. Prošle je godine dao 205 milijuna kuna izravno u klubove, a država Hrvatska dala je samo 160 milijuna kuna preko olimpijskog odbora“, rekao je Karatović prošloga tjedna kada se još nije znalo za gradonačelnikovu tragičnu sudbinu.

 

Stjepanu Kezeriću, predsjedniku vijeća Gradske četvrti Sesvete i članu Stranke rada i solidarnosti, prošloga tjedna pred kuću je navodno došla i skupina Bad Blue Boysa kako bi mu prijetila

 

Kako je u buduću izbornu kampanju za lokalne izbore u Zagrebu postao važan i nogomet, pitali smo Damjanovića je li točno da je njihovu Udrugu Zelene i plave Sesvete koja je ustala protiv izgradnje stadiona, posjetio Tomislav Tomašević, opozicijski kandidat za gradonačelnika Zagreba. O tome je Nacional izvijestio gradski pročelnik Lovrić prepoznavši baš u tome i razloge za reakciju Udruge Zelene i plave Sesvete na zemljane radove u Sesvetskoj dolini. Međutim, doznali smo da tu sesvetsku udrugu nije posjetio samo Tomašević, nego i Nino Raspudić iz Mosta.

„Bio je Tomašević, ali i Nino Raspudić s Trpimirom Golužom iz Mosta. U ovom našem prostoru Nino Raspudić promovirao je i svoju knjigu. Ovo je prostor šahovskog kluba i Udruge zelene i plave Sesvete. Pedesetoro djece dva-tri puta tjedno dolaze ovdje i igraju šah. U našoj je organizaciji i Gari Kasparov odigrao simultanku u holu sesvetske gimnazije, baš tamo gdje se sada navodno gradi parkiralište.

Navijat ćemo za svakoga tko će Sesvete učiniti boljima i moćnijima. Na našim internetskim stranicama svim smo strankama dali do znanja da im nudimo naše projekte i dokumente. Na prošlim izborima sve stranke ugradile su naše ideje u svoje programe. Između ostaloga to je učinila i stranka gradonačelnika Bandića, kao i njihov koalicijski partner iz HDZ-a. Svima smo to ponudili. Svi su dobrodošli“, zaključio je Damjanović u prošlotjednom razgovoru, naglasivši da su članovi te udruge ljudi iz različitih stranaka.

Komentiraj