EPA/PATRICK SEEGER

Juncker sazvao mini-summit o migracijama i azilu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sazvao je za nedjelju neformalni sastanak s čelnicima nekoliko zemalja članica o migracijama i azilu kako bi se pronašlo rješenje za to pitanje koje će biti jedna od ključnih tema na summitu EU-a krajem sljedećeg tjedna.

Predsjednik Komisije Juncker saziva za nedjelju u Bruxellesu neformalni radni sastanak o migracijama i azilu kako bi uoči Europskog vijeća sa skupinom čelnika država ili vlada zainteresiranih država članica potražio europska rješenja tog pitanja”, kaže se u kratkom priopćenju Europske komisije.

Komisija ne spominje tko je pozvan, a neslužbeno se govori da su na taj mini-summit pozvane Francuska, Njemačka, Italija i Austrija. Neki izvori spominju da su na sastanak još pozvane i Bugarska, Španjolska i Grčka.

Među zemljama članicama nema suglasnosti o obvezujućim kvotama za raspodjelu izbjeglica zbog čega je blokirana reforma europskog sustava za azil, a koja bi trebala biti dovršena do kraja ovoga mjeseca, odnosno do summita 28. i 29. lipnja.

Zbog izostanka europskog rješenja došlo je do spora među njemačkim vladajućim strankama CDU-a kancelarke Angele Merkel i sestrinske stranke iz Bavarske CSU, koja prijeti da će započeti jednostrano vraćati izbjeglice s njemačkih granica. Kancelarka Merkel se ne slaže s jednostranim rješenjima i od svojih koalicijskih partnera dobila je rok od dva tjedna da pronađne rješenje na europskoj razini.

Odnosi između njemačkih sestrinskih stranaka CDU-a i njezine bavarske varijante CSU, koji su od 1949. godine stalno zajedno, bilo u vladi bilo u oporbi, prilično su narušeni nakon što su bavarske vlasti najavile mogućnost vraćanja tražitelja azila, koji su već bili registrirani u nekoj drugoj državi članici.

Čelnici CSU pribojavaju se da bi na izborima u listopadu u Bavarskoj mogli izgubiti od Alternative za Njemačku (AfD), protuimigrantske stranke, te stoga zauzimaju oštar stav prema pitanju migracija, što podržava i kancelar susjedne Austrije Sebastian Kurz.

Komentiraj