EPA/OLIVIER HOSLET

Juncker ponovio May da nema otvaranja sporazuma o razdruživanju

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručio je u četvrtak britanskoj premijerki Theresi May da EU neće ponovno otvarati pregovore o razdruživanju, ali da ostaje otvorena mogućnost da se pregovara o tekstu političke deklaracije o budućim odnosima.

Juncker i May objavili su nakon sastanka zajedničko priopćenje u kojem kažu da su vodili “robusnu i konstruktivnu raspravu”.

U priopćenju se kaže da je May objasnila kontekst i motive glasovanja u britanskom parlamentu koji je zatražio “pravno obvezujuće promjene odredbi o backstopu”.
“Backstop” je zaštitni mehanizam, jamstvo da po izlasku Velike Britanije neće biti ponovno uspostavljena granica na irskom otoku između Republike Irske, članice EU-a i Sjeverne Irske, koja pripada Ujedinjenoj Kraljevini, a bio bi aktiviran samo u slučaju da u prijelaznom razdoblju koje po sporazumu o razdruživanju traje do kraja 2020. ne bude pronađeno neko inovativno rješenje koje bi otklonilo potrebu za uspostavu graničnih kontrola. Britanski zastupnici zatražili su da se ponovno pregovara o tom zaštitnom mehanizmu, koji osigurava da ne dođe do uspostave fizičke granice na irskom otoku te zatražili da se backstop zamijeni “alternativnim aranžmanima”. Pri tom nije jasno kako bi izgledali ti alternativni aranžmani.

U zajedničkom priopćenju se kaže da je May spominjala različite opcije za rješavanje pitanje zbog kojih je britanski parlament zabrinut.
Međutim, prema zajedničkom priopćenju, dobila je odgovor koji europska strana uporno ponavlja.

“Predsjednik Juncker je istaknuo da EU27 neće otvarati sporazum o razdruživanju, koji predstavlja pažljivo izbalansirani kompromis između EU-a i Ujedinjene Kraljevine, u kojem su obje strane učinile znatne ustupke da bi došlo do dogovora. Predsjednik Juncker je ipak izrazio otvorenost da se dopuni tekst političke deklaracije dogovoren između EU27 i UK kako bi bili ambiciozniji u smislu sadržaja i brzine u pogledu budućih odnosa dviju strana. Predsjednik Juncker je skrenuo pozornost na činjenicu da bilo koje rješenje mora biti dogovoreno s Europskim parlamentom i EU27”, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da su se oboje složili da njihovi timovi razgovoraju kako bi vidjeli može li se naći rješenje koje bi dobilo najveću potporu u britanskom parlamentu i bilo u skladu sa smjernicama Europskog vijeća. Nakon toga, krajem ovoga mjeseca Juncker i May bi se trebali sastati kako bi razmotrili što su donijeli ti razgovori.

“Razgovor je vođen u duhu zajedničkog rada kako bi se došlo do urednog povlačenja UK-a iz EU-a, posebice u kontekstu zajedničke odlučnosti da se zaključi snažno partnerstvo za budućnost s obzirom na globalne izazove s kojima se zajedno suočavaju i EU i UK, u održavanju poštene i otvorene trgovine, suradnje u borbi protiv klimatskih promjena i terorizma te u obrani međunarodnog sustava zasnovanog na pravilima”, kaže se u priopćenju.

Osim Junckera, premijerku May će kasnije primiti i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Komentiraj