Josipović kaže da se ustašofilija i četnikofilija jako dobro dopunjuju

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Bivši hrvatski predjednik Ivo Josipović ocijenio je da se ustašofilija u Hrvatskoj i četnikofilija u Srbiji “jako dobro dopunjuju” i poručio da se pošteni srpsko-hrvatski odnosi mogu graditi borbom protiv ekstremizama i nacionalizama.

“Pošten odnos među dvijema zemljama možemo graditi samo ako ekstremizme i nacionalizme prepoznamo u obje zemlje, a ne samo u jednoj”, izjavio je Josipović za beogradski list Politiku.

Zadatak je političara, radi dobrobiti obje zemlje, da grade dobre odnose i ja sam u to uložio puno truda, istaknuo je Josipović koji je boravio u Beogradu kao gost Beldoks festivala, gdje je prikazan film s antifašističkom tematikom “Neželjena baština” za koji je skladao glazbu.

Josipović je ponovio da su odnosi Hrvatske i Srbije “najgori od rata”, dodajući da su tome znatno pridonijeli mediji.

“Za loše odnose dviju zemalja, koji su najgori od rata, krivi su i mediji koji dobro sekundiraju. Smatram, ipak, da je riječnik srpskih medija tvrđi nego onih u Hrvatskoj”, istaknuo je.

Josipović se suglasio s ocjenama da u Hrvatskoj postoji ustašofilija, a u Srbiji četnikofilija, dvije politike koje se “jako dobro dopunjuju”.

Bivši predsjendik Hrvatske poručio je kako bi, da on odlučuje, istog trena skinuo ploču sa ustaškiim pozdravom u Jasenovcu.

Komentiraj